EPA/SENIOR AIRMAN ALEXANDRA MINOR HA
Američki vojnici (Foto: Arhiva)

Oko 1.000 američkih vojnika, povučenih sa severa Sirije, biće raspoređeni u Iraku, Kuvajtu i moguće Jordanu, izjavio je neimenovani zvaničnik SAD.

Neimenovani zvaničnik je za AP rekao da su se američke snage povukle iz oblasti Manbidža, gde su bile stacionirane 2017. godine. Kako se navodi, američke snage „konsoliduju svoje pozicije pripremajući se da uskoro napuste zemlju“.

Prema navodima američkog zvaničnika, snage SAD u Iraku mogu da izvode prekogranične operacije protiv ekstremističke Islamske države u Siriji, kao što su to ranije činile.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je ranije da će oko 1.000 američkih vojnika, kojima je ranije naredio da se povuku iz Sirije, ipak ostati na Bliskom istoku, kako bi se sprečilo oživljavanje takozvane Islamske države. On je u pisanom saopštenju objavio da će vojnici biti preraspoređeni i da će ostati u regionu.

Kako se navodi, njihova uloga će biti da prate situaciju i spreče eventualno ponavljanje 2014. godine, kada su pripadnici ID, organizovani u Siriji, prešli u susedni Irak i preuzeli kontrolu nad severom i zapadom te države. Tramp je potvrdio da će mali broj američkih vojnika ostati u sirijskoj bazi na jugu zemlje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime