U okrilju Kontrast izdavaštva nalazi se nagrađivani roman „Put“ Kormaka Makartija. Knjiga donosi postapokaliptičnu horor priču o putovanju oca i sina predelima opustošenim neodređenim kataklizmičnim događajem, koji je gotovo u potpunosti istrebio život na Zemlji i razorio civilizaciju i sve njene tekovine.

Portret oca i sina u očajničkoj borbi da prežive, prikazuje njihov odnos kao grčevitu potrebu da se sačuva vera u smisao života, dobrotu i humanost. U svetu u kojem više nema boga, nade i ljubavi, njih dvojica poslednji nose plamen čovečnosti u sebi.

Kroz veoma mračan moralno-filozofski ton ove knjige oseća se duboka i iskrena potreba autora da ubedi čitaoca kako ne postoje okolnosti zbog kojih vredi odreći se tako neophodnih vrlina kao što su plemenitost, dobrota i saosećanje.

Roman je 2006. godine ovenčan Pulicerovom nagradom, a 2009. godine je doživeo veoma uspešnu ekranizaciju pod rediteljskom palicom Džona Hilkota, sa Vigom Mortensenom i Šarliz Teron u vodećim ulogama.

Kormak Makarti (1933), rođen je i odgajan na američkom zapadu, što će u njegovoj literaturi ostaviti velikog traga. Do sada je objavio deset romana za koje je dobio petnaest američkih i internacionalnih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu (1992) i Pulicerovu nagradu (2006). U svojim delima uvek se bavi temama života i smrti, a njegov stil je poznat po izraženoj direktnosti misli i svedenoj interpunkciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here