Aloe vera je dar prirode koji ima puno lekovitih svojstava. Poznata je kao izuzetno učinkovita kod sunčevih opeklina. A, znate li da uz pomoć gela dobijenog od ove biljke možete ukloniti i bore?

Prema istraživanju naučnika iz Azije, ako svaki dan koristite manju količinu gela aloe vere znatno možete poboljšati elastičnost kože i ukloniti bore.

U njihovom istraživanju učestvovalo je 30 zdravih žena, starijih od 45 godina, koje su 90 dana koristile gel aloe vere.

Nakon tretmana kod njih se znatno smanjila količina bora, a takođe je došlo i do vidljivog poboljšanja u elastičnosti kože lica.

Napravite sami gel od aloe vere

Ako je tako delotvoran, zašto onda ne biste i sami napravili ovaj gel i nanosili ga na svoje lice. Sve što vam treba je zdrava biljka aloe.

1. Operite ruke. Važno je započeti čistim rukama. Takođe, koristite čisti pribor za izradu, kako se gel ne bi kontaminirao.

2. Odrežite jedan vanjski list biljke. U njemu će biti dovoljno svežeg, zdravog gela.
s obzirom na to da je gel aloe lako kvarljiv, najbolje je pripremiti manju količinu
list ili dva, pogotovo ako su veći, dovoljni su za pola šoljice i šoljicu gela.

Napomena: Ako imate mladu biljku, pazite da ne odrežete previše odjednom jer je tako možete oštetiti

3. Ocedite sok 10-ak minuta. Postavite listove u šoljicu i pustite neka sok iscuri.
Sok sadrži lateks koji može biti iritantan za kožu, pa je najbolje iscediti ga.

4. Ogulite listove. Najbolje je koristiti gulilicu za povrće kako biste odstranili spoljašnji zeleni dio lista. Gulite pažljivo sve dok ne dođete do gela koji se nalazi u sredini lista.

5. Zahvatite malom kašikom gel. Proziran mekani gel je lako odvojiti od lista. Uzmite onoliko koliko ga ima i stavite u čistu posudu.

6. Gel možete da pomešate s nekim od prirodnih konzervansa poput vitamina C. Sko ste dobili više gela i želite da ga sačuvate mesec ili dva, umešajte 500 mg vitamina C za svaku ¼ šolje ili dodajte nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Promešajte sastojke.

7. Pretočite gel u steriliziranu, čistu staklenu posudu. Ako ste koristili neko od sredstava za čuvanje hrane, gel možete čuvati mesec ili dva u frižideru. Bez tih sredstava gel je upotrebljiv nedelju dana.

8. Gel možete koristiti kod opeklina od sunca, ali i za hidrataciju kože. Takođe od njega možete pripremiti i druge domaće lekovite preparate ali ga je najbolje koristiti kod površinskih iritacija kože.

Za lekoviti hidrantni losion za masažu potrebno je pola šolje aloa vere pomešate sa četvrtinom šolje kokosovog ulja.

Ako želite da g akoristite u svrhu uklanjanja bora onda je potrebno da umasirate malo gela direktno na kožu, nežno, u trajanju od 3 minuta.
Na jednu kašičicu gela možete dodati i jednu kapsulu vitamina E. Promešajte i koristite za masažu područja gde se pojavljuju bore.

Redovno primenjujte ovu masažu svake večeri pre spavanja, i već nakon nekoliko dana primijetićete poboljšanje.

Aloe vera ima puno različitih lekovitih učinaka:
hidrira kožu
pomaže kod opeklina od sunca
smanjuje upale
pomaže u probavi
vrši detoksikaciju i čisti organizam
poboljšava zdravlje zubi
leči želudačne probleme
pomaže kod alergije i astme
poboljšava rast kose

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here