Genija Teslu oživeli na bini

0

 – Nismo mogli pretpostaviti da će sve ulaznice biti rasprodate. Ovo je satisfakcija za naš veliki rad – reči su predsednika Bisera Mileta Jablanovića. 

 

U ovoj večeri, put od treme, preko uzbuđenja do radosti u završnici prošao je izvanredni reditelj, naše gore list, Luis Pjer Dival.

– Mnogo mi je drago što su ljudi shvatili značaj projekta, dali nam podršku i uvideli da znamo šta želimo. Hvala im. Nakon cele godine priprema, nadam se da smo uspeli da oživimo Teslu i njegovu genijalnost – kaže Dival.

U ulozi scenarista i reditelja rudarski su se naradili Dival i Ugo Venel, a i sa folklornim grupama umetnički rukovodioci Snežana Mitrović, Nikola Branković i Goran Jabanović. Iza scene bila je zaposlena mala armija pozorišnih znalaca, a posebno je oduševila sedmorka glumaca: Sergej Filipenko (Tesla), Boris Marinković (pomoćnik), Nebojša Žantić (Mihajlo Pupin), Olivije Ševalier (Tomas Edison), Jan Brian (Morgan), Mario Hakuar (Vestinghaus) i Pjer Mij (Mark Tven), koji su nastupili volonterski.

 

Ponosan na pulene

– Ponosan sam na sve. I radostan, pogotovo što su se naši mladi rođeni u dijaspori sami organizovali i sve realizovali, uspeli da u projekat uključe dosta Francuza, čak i iz filmske produkcije – komentariše predsednik Saveza Srba u Francuskoj Romeo Milošević.

Energija i svetlo su večni, te poštapalice uhvatio se Tesla obdaren šestim čulom, pa izumeo sistem naizmenične struje, prenos energije, magnetizam s kojim se može obasjati ceo svet, komunicirati bez žice i što je bitno – sve u službi mira. Bila je to priča o borbi za naučne eksperimente i dokazivanja na američkom tlu, razumevanju ili podmetanju (umro u 87. godini, pokraden, siromašan i zaboravljen), o onome o čemu se može učiti, a i predstava edukativno ponuditi đacima u okviru školskih časova.

A, kako povezati Teslu i folklor? Energijom – osloboditi je, usmeriti, ubrzavati pokrete, u ritmu eksplodirati, stići do varnica iz vatrometa radosti življenja. I, reče Tesla: "Nije to magija, već čista nauka". Na srpskom je izgovorio: "Al je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet", dok su na nošnji Bisera zveckali dukati i lepe mome pevale: "Hajde, momče, izaberi, koju tvoje srce želi". Dakle, eto i magnetne privlačnosti koja se razvije u kolo ljubavi. Aplaudiralo se, skandiralo ime Tesle i Bisera…
 

Sponzori

Uz parohiju Sv. Save, Kolo srpskih sestara i nekoliko sponzora, ogromnu pomoć u realizaciji projekta pružili su Aleksandar Topalović i Sima Lalović iz firme "Renov Deko", a objašnjavaju: "Tesla je genijalac, a i ovi mladi su genijalni jer pričaju o njemu. Trebalo ih je pomoći i nastavićemo, verujemo u njih".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here