Glamur u čast Velikog rata

0

Inspirisana Prvim svetskim ratom, a posebno srpskim heroinama od Milunke Savić i Nadežde Petrović do Danice Lotić, Drage Jočić, Lujze Mišić i drugih, akademska slikarka Ivanka Jevtović predstaviće svoju novu kolekciju "Sećanje – tuga i lepota 2014", čija je revija zakazana za 19. jun u Parizu u okviru manifestacije Dani srpske kulture.

Dugmad iz Velike Hoče
Svilena dugmad za kolekciju "Sećanje – tuga i lepota 2014" izrađena su na Kosovu, u Velikoj Hoči, a za Ivanku Jevtović je to bilo izuzetno važno.
– Obrni, okreni, sve nekako u našim korenima kreće od Kosova. Moj pradeda po majci, Laza Janićijević je sa Kosova, a kao dete se silom prilika 1988. preselio u Prokuplje. Godine 1916. kao dobrovoljac je otišao na Solunski front, a ranjen je na Kosovu. Vraćen je kući, ali je od posledica ranjavanja iste godine preminuo. Za sobom je ostavio maloletne sinove, mog dedu Janićija i Aleksandra. Lazin grob je u Maloj Plani i želela sam da deo ove kolekcije bude urađen na Kosovu – objašnjava uvažena umetnica, dobitnica Nagrade ULUPUDS-a za životno delo za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju umetnosti.

– Reč je o projektu koji će trajati naredne četiri godine, a prati period od 1914. do 1918. Njegov prvi deo predstavlja ova modna kolekcija koja će na jesen biti izložena u Beogradu, a dopunjena dokumentarnim kolažima u originalnim unikatnim ramovima. Ovi modeli će nastaviti svoju misiju kroz te slike koje će oživeti u interakciji sa publikom, a sve u znak sećanja na 100-godišnjicu Velikog rata – kaže Ivanka Jevtović za "Vesti", koja je pre četiri godine počela da stvara ovu nesvakidašnju umetničku priču.
Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u desenu i trodimenzionalnom asocijacijom na ordenje kao ukras.
– Pretapanjem uniforme u nošnju i nošnje u uniformu, želela sam da prikažem sudbinu srpskog naroda stalno razapetog između rata i mira, između uniforme i nošnje. Kolekciju karakteriše muški način zakopčavanja, a kao lajt motiv pojavljuju se anterija, jelek, bridž pantalone, patne i epolete. Ukrasne elemente na kolekciji čine srca u plastici, koja je izradio moj brat Ivan Jevtović, i ručno slikani deseni izrađeni po modelu Raške i Moravske škole, kao simbol naše duhovnosti – objašnjava autorka.
Umetnica je posebno bila inspirisana srpskom solunskom vojničkom kapom.
– Ona je stilizovana sa kostimom i transformiše se kroz ovaj period i na kraju se pretvara u krunu kakve su ovekovečene na freskama carice Milice i carice Jelene – objašnjava sagovornica "Vesti".
Kreacije su urađene u kombinaciji pliša, svile, čoje, satena i organdina u crnoj i beloj boji, a po rečima umetnice, kolekciji su za nadahnuće bile naše žene koje su čekale, trpele, pomagale, a neke su i pušku uzele u ruke. One su naše kraljice koje su dostojanstveno izdržale sve i sačuvale našu decu i ognjišta, našu tradiciju i duhovnost.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here