Lična arhiva
Milorad Samardžija (prvi zdesna) sa učesnicima jednog od ranijih festivala

Udruženje A:Kultura iz Beča zajedno sa partnerom, novim udruženjem Oultiverzum Art Fabrik, prvi put će, u nedelju, 27. februara, organizovati muzički festival Glas mladih, a ono što će ga karakterisati jeste veza s maticom Srbijom putem video-linka.

Festival mladih muzičara biće održan u bečkoj diskoteci Trezor s početkom u 17 časova, na adresi Arthabertplatz 2, u 10. okrugu.

Udruženje A:Kultura godinama uspešno organizuje kulturna i umetnička događanja kao što su muzički festival za decu Zlatna pčela i Festival radosti za odrasle, Novogodišnji koncert “Tri noći”, koncert filmske muzike i Sunčani etno festival.

– Osećali smo da u našem godišnjem planu rada postoji potreba za festivalom za mlade od 16 do 22 godine, budući da ima mnogo muzičkih entuzijasta i zaljubljenika upravo u tom životnom dobu. Uz pomoć mladih iz udruženja Sebastijana i Lee Samardžija, kao i partnera Milana Paleznice, poznatog perkusioniste i bubnjara, održaćemo ovaj festival koji će biti prilagođen kovid uslovima – najavio je Milorad Samardžija, predsednik A:kulture.

Takmičari će nastupati dva puta – jednom solo, a drugi put sa svojim pedagogom što će festivalu dati poseban šarm kvalitet, dodao je on.

– Na sceni će se videti i prepoznati rad, scenski nastup kao i kontakt između učenika i profesora. Očekujemo 30-ak učesnika festivala, učenika, studenata i njihovih pedagoga. Imaćemo i specijalne goste Omladinski narodni orkestar KUD-a “Svetozar Marković” iz Novog Sada. Zbog trenutnih mera nisu u mogućnosti da dođu kod nas u Beč, pa su organizovali tim povodom koncert i uživo će se, pomoću posebne aplikacije i današnje moderne tehnologije, uključiti u naš festival što nam je posebna čast i zadovoljstvo – najavljuje Samardžija.

On dodaje da će orkestar na čelu sa umetničkim rukovodiocem Božidarom -Božom Telečkim, direktorom Miodragom Petkovićem i solistkinjom Katarinom Popović izvesti posebno odabrane i uvežbane numere kao i splet pesama za ovu priliku.

Samardžija kaže da mesta za prijavljivanje ima još i da će rado ugostiti učesnike, njihove pedagoge i publiku.