Glas u Odžacima 1.500 dinara ili račun za struju

0

Glas jeftiniji od poluprazne korpe

"Jeste, delili su pakete i kupovali glasove. U paketima je bilo svega – šećera, ulja, pirinča, brašna, konzervi…, a plaćalo se od 1.500 do 3.000 dinara za glas. To svi znaju. Čuo sam da su to neki prijavljivali, ali policija nije reagovala. Ja sam morao da zaključavam kapiju, koliko su navaljivali da poklanjaju. Majke mi“, rekao je za Press građanin koji nije želeo da se predstavi, ali je pokazao sadržaj paketa koji je dobio od, kako kaže, "jedne stranke koja je dobro prošla na izborima".

Dragan Munižaba, bivši policajac i socijalni radnik, je rekao da ga ne čudi što stranke pridobijaju glasače poklonima.

"Stranke imaju, a narod prima od svih koji daju. To se nije ni krilo. Bilo je i na TV Odžaci, kao propagandni spot, da su stranke ulazile u siromašne porodice i davale im pakete, pa čak i novac da plate struju“, priča Munižaba.

Jedan mlađi čovek objašnjava da su pakete delili DS, G17 i SNS.
 

"Ja sam od G17 dobio kapu, majicu, upaljač, rezač za čišćenje stakla na kolima, hemijsku olovku i još neke sitnice. Neki drugi, kako sam čuo, bolje su prošli, jer su dobili džakove krompira i luka, brašno, suhomesnate proizvode i prašak za veš. Pouzdano znam da su se davale i pare za glas – 1.500 dinara pre glasanja i još toliko kad glasaš. A to su kontrolisali tako što si dobijao mobilni telefon da snimiš sebe kako zaokružuješ njihov broj na glasačkom listiću“, priča ovaj Odžačanin.

U Bačkom Gračacu, jedinom od devet naseljenih mesta u opštini Odžaci u kojem su na nedeljnim izborima pobedili radikali, kažu da su "žuti, socijalisti i G17 delili i kapom i šakom, a plaćali za glas od dve do četiri hiljade dinara".

S druge strane, političke stranke složno demantuju da su one kupovale glasove, ali kao po pravili optužuju druge da su to radili.
 

Radikal Milan Ćuk kaže da su izbori bili "okupacija Odžaka" i da su građani glasali iz straha i zbog svoje teške materijalne situacije.

"Ljudi su u siromaštvu izgubili dostojanstvo i prodali se za 15-20 kg osnovnih namirnica, zaboravljajući ko ih je uništio nakaradnom privatizacijom i ostalom pljačkom“, kaže Ćuk.
 

Mirko Važić iz SNS-a optužuje demokrate da su "kupovale glasove i opijale birače na žurkama", dok Vladimir Košutić iz DSS-a ističe da su ovi izbori bili klasična korupcija.

"DSS je na ovim izborima sačuvao čiste ruke i čist obraz, a tri grupe različitih stranaka su se neviđeno sukobljavale u kupovini glasova. Ovde su bile stotine besnih automobila iz više stranaka, sa naoružanim ljudima sumnjivog izgleda“, kaže Košutić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here