Glavaš: Još 15 godina neće biti izručenja za ratne zločine!

0

 

Hrvatski ministar pravosuđa, Ivan Šimanović, nedavno je izjavio da su sve države u regiji spremne da zaključe dvostrane sporazume o izručenju optuženih za dela organizovanog kriminala i korupcije. Ipak, ti sporazumi se za sada neće odnositi na ostala krivična dela, niti na ratne zločine, izjavio je Šimanović i dodao da su hrvatske vlasti već započele pregovore sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

 

Samo nekoliko dana nakon izjave hrvatskog ministra pravde, oglasio se odbegli ratni zločinac, Branimir Glavaš, koga je Županijski sud u Zagrebu maja 2009. osudio na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima 90- ih u Osijeku. Glavaš je za slučaj ‘selotejp’ dobio 8 godina, dok je za slučaj ‘garaža’ osuđen na 5 godina, odnosno trebalo je da služi jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora. On je za portal biznis. ba izjavio:

 

"Niko nije spreman da otvara Pandorinu kutiju u kojoj se nalazi 14.500 predmeta kao što je moj, a ja imam proverenu informaciju da u narednih 15 godina neće doći do sporazuma između država na Balkanu o izručenju koji su ratne ili političke prirode", rekao je Branimir Glavaš, a preneo Biznis. ba.

 

U svojim godišnjim izveštajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana koji će biti predstavljeni javnosti 14.oktobra, Evropska komisija zahteva da sve zemlje regiona počnu s pripremama za usvajanje sporazuma o izručenju osoba osuđenih za ratne zločine, čime bi se iskorenila raširena praksa zloupotrebe propisa o neizručavanju vlastitog državljanina.

 

Kao primer te prakse navodi se slučaj Branimira Glavaš. Slučaj Glavaš jasno ilustruje, ukazuje se u tim izveštajima, kako je moguće izbeći odgovornost za ratne zločine bekstvom u drugu državu, koja mu daje državljanštvo i zaštitu.
 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here