EPA/Georgi Licovski
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom godišnjeg Samita lidera o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju (UAE) imao i brojne sastanke sa svetskim i evropskim liderima.

Veliki izazovi

Kao izuzetno važan i dobar, Vučić je naveo razgovor sa Šarlom Mišelom o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu.

– Uveren sam da će Srbija, u godinama pred nama, otvoriti vrata punopravnog članstva u EU, naveo je Vučić na instagram nalogu.

Predsednik Srbije je, između ostalog, razgovarao i sa direktorkom MMF predsednicima Poljske, Slovenije, Mađarske, Kipra, šefom diplomatije UAE, kraljem Bahreina, premijerkom Danske i otkrio da italijanska premijerka Đorđa Meloni pravo sa samita dolazi u Beograd. Naveo i da, veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju.

– Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna – napisao je tim povodom na Instagramu.

Geopolitički poredak

Vučić kaže da se govori o klimatskim promenama, ali kako je rekao, više nego ikad se u kuloarima priča o svim drugim pitanjima.

– Mnogo više govori o odnosima između Izraelaca i Arapa, ulozi Amerikanaca, Ukrajini, Rusiji, Venecueli, Gvajani, Kini… Čini mi se taj geopolitički poredak je nešto što je dominantna tema iza zidova ili iza zavese – rekao je i dodao da je o geopolitičkim pitanjima imao sastanke i mnogima zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Da se rešavaju problemi, kako je rekao, potreban je red u međunarodnim odnosima, kakav je uspostavljen u UN posle Drugog svetskog rata.

– Došlo do brojnih promena koje nisu išle u korist sveta i sasvim je obrnuto, odnosno urušavanje onoga što je bio normativni poredak – ukazao je predsednik i dodao da se video sa svim liderima regiona.

Zelena energija

Predsednik je, osvrnuvši se na klimatske promene rekao je da Srbija ne doprinosi značajno zagađenju ili emisiji ugljendioksida.

– Moraćemo u svakom slučaju mnogo toga da menjamo, da nivo zelene energije upetostručimo, da se borimo protiv fosilnih goriva i mnogo da ulažemo, jer je to dobro i važno i za ljude u Srbiji, dobro – rekao je on.

1 COMMENT

  1. Љубав није обострана
    Кад је Србија и ЕУ у питању.
    Лоша веза
    ЕУ само гледа свој интерес,
    Србија бива увјек уцјењена и често подвјењена.
    Моје је мишљење.

    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here