Prošlo je godinu dana od kako je svet potresla stravična vest o pogibiji jednog od najboljih svetskih košarkaša – Kobija Brajanta u helikopterskoj nesreći u Los Anđelesu. 

U nedelju 26. januara 2020. godine,  objavljena vest da je Brajant poginuo zajedno sa svojom 13-godišnjaom ćerkom Đijanom i još sedmoro putnika u Kalabasasu, zapadno od Los Anđelesa.

Od tada, Grad Anđela više nije isti jer Kobi je bio njegov simbol. Navijači, koji i dalje tuguju, odmah posle vesti o smrti nosili su cveće, fotografije i palili sveće ispred hale.

Tragično preminuli legendarni košarkaš Lejkersa Kobi Brajant postao je prvi igrač u čiju čast su povučena dva broja, a brojke koje se vezuju za njegovu karijeru su više nego impresivne.

Crna Mamba čitavu karijeru proveo je u Los Anđeles Lejkersima, čineći čuveni tandem sa Šakilom O”Nilom.

Pet puta je bio šampion NBA lige, a iz košarke se povukao u aprilu 2016. godine.

Italijanski grad Ređo Emilija ranije je saopštio će jedan od trgova poneti ime po tragično nastradalom Brajantu i njegovoj ćerki Đijani na godišnjicu njihove smrti.

Brajant je u Ređo Emiliji živeo od 1989. do 1991. godine, kada je njegov otac Džo igrao u Ređani.

NBA Draft 1996 i dan danas se smatra jednim od najbogatijih, talente gledajući, draftova u istoriji najjače lige na svetu.

Šta znamo o nesreći?

Kada je reč o samoj nesreći, iz kancelarije šerifa okruga Los Anđeles su saopštili da je devetoro ljudi poginulo u nesreći i da nema preživelih.

Iz Grada Kalabasa su na Tviteru saopoštili da su „sa velikom tugom primili vest helikopterskoj nesreći u koji je poginuo Kobi Brajant.”

„Letelica je pala u zabačenom polju oko deset sati jutros. Niko na zemlji nije povređen”, dodali su.

Očevici su za TMZ potvrdili da su čuli da motor helikoptera bruji pre nego što je pao.

Sedam zanimljivosti o Brajantovoj karijeri:

1. Kroz karijeru Brajant je utakmicu sa 40+ postignutih poena odigrao protiv svake ekipe u ligi.

2. Utakmica u kojoj je postigao 81 poen (Lejkersi su ukupno postigli 122) je najveći procenat koji je neki igrač imao u ukupnom broju poena svoje ekipe (66 procenata) i najveći procenat jednog igrača od ukupnog broja poena na utakmici (36 procenata).

3. Jedini igrač u poslednjih 50 godina koji je spojio četiri utakmice sa 50+ postignutih poena. To mu je 2007. godine pošlo za rukom.

4. Još uvek je najmlađi igrač koji je ikada stigao do 30, 31, 32, i 33 hiljade poena.

5. Drži rekord Lejkersa po broju utakmica sa 60+, 50+, 40+, 30+, 20+, 10+ poena. Šest puta je išao preko 60, a 26 puta preko 50 postignutih poena na meču. Preko 40 poena je ubacivao neverovatnih 124 puta.

6. Kobi je jedini igrač u istoriji lige koji je postigao 600 “plejof” poena tri sezone zaredom.

7. Od Brajantovog dolaska u ligu 57 igrača je postizalo više od 50 poena na utakmici, ali samo su trojica to uspela više od 10 puta. Pored Kobija to su Ajverson i Lebron.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here