Z. Mirković
Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić čestitao je video porukom građanima Dan državnosti Srbije i ukazao na uspešnu saradnju dve zemlje.

Video-snimak počinje himnom koju izvode Milivoj Veljić na klaviru i Ivan Simenunović na violinie

Bradić je u videu, na nemačkom jeziku, Švajcarce i kolege iz drugih zemalja, podsetio da je 15. ferbuar dan kada Srbija obeležava dva važna datuma – početak Prvog srpskog ustanka i usvajanja prvog srpskog Ustava.

“Prošle godine smo zajedno slavili Dan državnosti Srbije, ali sada to moramo virtuelno zbog pandemije”, rekao je on uz fotografije sa prošlogodišnjeg prijema.

Bradić je ukazao da je i pored pandemije prošla godina bila uspešna u kojoj su Srbija i Švajcarska mogle da prodube svoje odnose. On je ukazao na rezultate koje je Srbija ostvarila, navodeći da je, u poređenju sa zemljama iz regiona i u EU, dobro upravljala pandemijskom krizom, istovremeno štiteći građane i privredu. Naveo je da su građani i privreda finansijski potpomognuti, a da je taj paket bio vredna 60 miliona evra.

“Srbija je statistički ostvarila najbolje ekonomske rezultate u Evropi, sa padom BDP-a od samo minus jedan odsto”, podsetio je on.

“Ponosan sam što je Srbija među prve tri zemlje u Evropi koja je započela vakcinisanje stanovništva i koja je trenutno druga najuspešnija zemlja u Evropi. Premijerka Ana Brnabić je bila prvi predsednik vlade koji je dobio vakcinu u Evropi”, rekao je Bradić.

On je ukazao i da je Srbija dobila tri vakcine i da očekuje isporuku cepiva i drugih proizvođača u nadi da što pre pobedimo pandemiju.

Zahvalio je dijaspori na razumevanju, strpljenju i podršci u ovo teško doba, te im, na kraju video, poželeo sve najbolje na Dan državnosti.

Rast izvoza

Trgovinska razmena Srbije i Švajcarske dostigla je prošle godine, kaže Bradić, pola milijardi švajcarskih franaka, pri čemu je srpski izvoz porastao za 10,7 odsto, a švajcarski za 2,1 procenata.

Bradić je podsetio da je početkom prošle godine predao akreditive, te naveo i brojne posete srpskih državnika, počevši od predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, do ministara.