EPA/Christian Bruna

Na današnji dan, tačno pre godinu dana, pandemija koronavirusa zahvatila je i Austriju.

Jedan italijanski par, koji se najverovatnije zarazio u Bergamu, pozitivno je testiran na koronavirus u Insbruku.

Tada 24-godišnja Italijanka radila je kao recepcionerka u jednom hotelu, a njen zaraženi partner doputovao je u posetu u Insbruk. Ovaj par imao je blagi oblik oboljenja, ali je morao biti hospitalizovan. Hotel “Evropa”, u kojem je radila Italijanka, tokom popodneva je privremeno zatvoren.

Po prvi put je sprovedeno trasiranje kontakata i naloženi su prvi karantini.

Pošto je dan posle potvrđivanja oboljenja saopšteno da je italijanski par prethodni vikend putovao turističkim vozom “Norbketenban”, usledio je prvi javni poziv osobama koje su u to vreme takođe koristili ovu turističku atrakciju. Nakon deset dana i dva negativna korona testa Italijani su otpušteni iz bolnice.

Međutim, koronavirus je tada stigao u Austriju i ostao do današnjeg dana.

Tako je sredinom marta austrijska vlada, pošto se korona širila na sve delove zemlje, odlučila da uvede prvo potpuno zaključavanje, koje je trajalo do maja. Od tada bilo je još dva zaključavanja, od kojih je poslednje još na snazi, iako uz popuštanje mera.

Od prvog slučaja do danas u Austriji je na koronavirus pozitivno testirano više od 450.000 ljudi, a izlečeno oko 425.000. Zbog ili sa infekcijom koronavirusom umrlo je 8.470 osoba.

Nakon godinu dana u Austriji su se pojavila tri nova soja koronavirusa – britanski, brazilski i južnoafrički – koji aktuelno zadaju veliku muku nadležnim vlastima.

Godinu dana korona mera ostavilo je i duboke tragove u privredi Austrije, koja nije ostvarila rast planiran pre pandemije, već je suočena sa negativnim trendovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here