Tanjug
Veliki školski čas u Kragujevcu

U Kragujevcu je danas obeležen 21. oktobar u znak sećanja na tragične događaje, kada su 1941. nemački okupatori streljali civile među kojima i su bili đaci i profesori kragujevačke gimnazije.

Vence kraj spomenika streljanim đacima i profesorima položili su đaci Prve kragujevačke gimnazije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i izaslanik predsednika Srbije Milorad Veljović, kao i ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbji Anke Konrad.

Moleban kragujevačkim novomučenicima služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije.

Predsednik Narodne Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da cela Srbija tuguje na današnji dan kao i da je srpski narod kroz svoju istoriju na najteži mogući način, svojim stradanjima, naučio da na svetu pravde nema.

“Nema tog prava koje veliki i silni nisu u stanju da pogaze ukoliko misle da to nešto čini njihovim interesima. To smo razumeli i danas znamo da onoliko koliko je Srbija snažna i koliko je u stanju da se bori za sebe toliko će nama da bude dobro. Niko ništa neće da nam pokloni, za svoju budućnost moraćemo da se uvek izborimo sami. I radićemo baš tako. Srbija će da se bori da sačuva svoju slobodu i nezavisnost i da gradi svoj mir i da u miru obezbedi napredak za mnoge generacije. Da ne dozvolimo nikada da nam se ponovo dogode teška stradanja kakva smo imali”, poručio je Orlić.

Nakon polaganja venaca, centralna manifestacija “Veliki školski čas” održana je tradicionalno u 11 časova, uz izvođenje poeme “Šum Šumarice” po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Marka Misirače.

Kragujevačka tragedija je simbol stradanja svih nevinih žrtava u Drugom svetskom ratu. Veliki školski čas održava se od 1971. godine uz poruku mira “Dosta su svetu jedne Šumarice”.

2 COMMENTS

  1. Ko je ubijao 100 Srba za jednog buba svabu.Ko je ubijao 50 Srba za jednog ranjenog Svabu.Nemci i njihovi ratni drugovi iz cele Zapadne i nazalosy istocne Evrope.Ko je pobio Srpske djake u Kragujevcu 1941 godine.Ko je pobio civile u Kraljevu,Nemci i njihovi verni saveznici iz te njihove profasisticke Evrope.Sada ti isti Evroplaljani su okupirali Srbiju i hoce silom i laznom milom da joj otmu njenu vekovnu zemlju.Ako toliko vole Siptare nek ih vode u Evropu ili u Aljaski=u

  2. Cudno je to streljanje: Cetnika ni za leka da djacima pomognu. Slikali su se i pili zajedno sa nemackim okupatorom. Cetnici su domaci izdajnici, koje su ovi kvazi posleratni cetnici – rehabilitovali i proglasili nekakvim borcima. A srpske partizane poslali u zaborav. Nacionalisticka domaca izdajnicka bagra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here