Gorbačov: Amerikancima trebaju neprijatelji

0

Beta/AP/J. K./dpa
Gorbačovu dobro poznat američki mehanizam delovanja
 

Gorbačov je, u intervjuu za TV "Raša tudej" ocenio da su Americi potrebne političke i ekonomske reforme, misleći na one koje su sprovedene u bivšem SSSR-u tokom njegovog mandata 80-ih godina.

"Oni mogu da ih nazovu kako hoće, na američki način. Amerikanci neće rat, ali nije im lako sa društvom kakvo imaju", objasnio je Gorbačov.

Kaže da Vašington koristi tenzije i nestabilnost da ih pretvore u sukobe, a zatim stvaraju neprijatelje kako bi primenile svoju "politiku pritisaka" i prebacile odgovornost.

"Kad god su tenzije velike, gde god je nestabilnost u nekoj zemlji ili regionu, to je prilika za SAD da intervenišu", zaključio je Gorbačov.

On je još ocenio da su Sjedinjenim Državama potrebni neprijatelji kako bi "vratili svoju staromodnu politiku". Objašnjava da je trenutna situacija sa ukrajinskom krizom slična jer SAD "tragaju za neprijateljskom figurom".

Bivši lider Sovjetskog Saveza je proteklih meseci u centru medijske pažnje pošto je upozorio ruske i zapadne lidere da vuku svet u novi Hladni rat zbog sporenja oko ukrajinske krize.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here