Gorbačov brani Putina

0

 

Bivuši lider u ofanzivi: Mihail Gorbačov
 

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov otputovaće u nemačku prestonicu, na godišnjicu obeležavanja pada Berlinskog zida. Tokom susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom bi trebalo tamo da se sastane, Gorbačov namerava da brani rusku poziciju i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenose ruski mediji.
– Ja, naravno, koristim 25-godišnjicu rušenja Berlinskog zida za to da se više nikada ne podignu nikakvi zidovi, ne samo kameni, već i moralni i univerzalni – rekao je Gorbačov. Bivši lider SSSR-a je izrazio uverenje da je problem Ukrajine samo izgovor SAD za njihove postupke.
-Rusija je započela nove odnose, gradila nove strukture saradnje. I sve bi bilo dobro da se to nekima u SAD nije svidelo. Oni su imali drugi planove, bila im je potrebna drugačija situacija, takva da bi oni mogli svuda da se uzdignu. Da li će biti dobro ili loše, njih se to ne tiče. Važno je da je su oni dobili svoje – rekao je Gorbačov.
On se nada da će uspeti da naći zajednički jezik sa svojim sagovornicima u Nemačkoj.
– Ja svuda štitim poziciju Rusije, a samim tim i njenog predsednika Vladimira Putina. Apsolutno sam siguran u to da Putin najbolje od svih sada štiti interese Rusije – kazao je Gorbačov.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne postoji mogućnost razmatranja ublažavanja ekonomskih sankcija protiv Rusije. Po njenim rečima, izbori održani u nedelju na istoku Ukrajine samo su ojačali nameru zapadnih lidera da zadrže režim sankcija.
-Mi želimo da ukinemo sankcije, ali sada nije situacija da se to može učiniti – rekla je Merkelova, ističući da "proteklo glasanje na teritoriji koja je pod kontrolom separatista nije u duhu sporazuma iz Minska".
EU je zabrinuta zbog nepoštovanja dogovora o prekidu vatre u Ukrajini. Situacija na istoku zemlje je i dalje kritična, uprkos dogovorenom primirju. Prekjuče su poginula dva učenika, a troje je ranjeno tokom granatiranja škole u Donjecku. Po rečima očevidaca, tinejdžeri su igrali fudbal na školskom igralištu kada su počele da padaju granate. Na licu mesta poginula su njih dvojica, a ostali su ranjeni gelerima.

 

 

Brisel dreši kesu?
Evropska unija je spremna da plati ukrajinski dug za gas, izjavio je ambasador EU u Rusiji Vigaudas Ušackas. EU će izdvojiti čak 11 milijardi evra za Ukrajinu, rekao je diplomata. Ušackas je dodao da Ukrajina mora postati suverena, ekonomski nezavisna država, jer "u tom slučaju ni Gasprom, ni Evropska komisija, ni MMF neće morati da sve vreme brinu o Ukrajini".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here