EPA/Maxim Shipenkov
Mihail Gorbačov

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov će 2. marta napuniti 90 godina. U intervjuu za RIA Novosti govori o tome da li i dalje održava kontakte sa političkim liderima i da li je moguć izlazak iz trenutne političke krize u svetu.

Da li verujete da se može izaći iz političke krize u kojoj se našao svet?

Treba verovati i raditi. Kao prvo, ceo svet treba da rešava nuklearni problem. Skrenuo bih pažnju da je Rusija predložila svim nuklearnim silama da potvrde formulu: nuklearni rat je nedopustiv, u njemu niko ne može da pobedi. Ja se u potpunosti slažem sa tim. Tim pre što smo ja i Ronald Regan to saopštili na našem prvom sastanku 1985. godine. Tako je počeo proces nuklearnog razoružavanja, iako nije sve išlo glatko.

Da li je u drugim sferama moguća saradnja?

Da, siguran sam da jeste. U mnogim sferama. Sada treba, pre svega zajedničkim naporima, pobediti pandemiju. Bez bilo kakvih političkih igara, intriga i tako dalje. Dobro je što je ruska nauka pokazala svoj potencijal. To me je jako obradovalo.

Da li održavate odnose sa sa političkim liderima iz Rusije i inostranstva?

Oni sada imaju posla preko glave. Međutim, mediji im prenose moje mišljenje. Već sam počeo da dobijam čestitke za rođendan. I od lidera i od običnih ljudi. Obavezno ćemo ih objaviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here