Gorbačov iz Srbije

0

Radivoje Petrović

Reč je o jednom iz serije onih kojima nam Evropa, Amerika, ili obezličena međunarodna zajednica šalje poruku da je to što radimo sa narodom i državom u Srbiji uspešno, moderno, jednom rečju – super i na evropskom putu. Inače, našem rudaru je već 2007. dodeljena Evropska nagrada za političku kulturu švajcarske fondacije "Hans Ringijer", 2008. godine ugledna nemačka nagrada Kvadriga za vizionarstvo, hrabrost i političku nepokolebljivost, najzad, marta 2009. godine počasni doktorat na Hrišćanskom univerzitetu "Dimitrije Kantemir", u Bukureštu.
 

Kao nekada, kada su se deca sa sabora, vašara ili kirvaja, već kako se to gde zove, vraćala sa šarenim liciderskim srcem, darivani jer su bili čestiti. Nije izvesno da li su velike svetske zverke znale za ovo, ali već dugo i uspešno dele svoje poklone za posebne zasluge.
 

Idol svima, među dosadašnjim dobitnicima, svakako je Mihail Gorbačov, nekadašnji sovjetski lider, koji je u istoriju upisan masnim slovima. Pita se čovek čime je ovo svetsko ime zavredelo čak osam samo najviših američkih odlikovanja? Šta treba uraditi pa da vam se slika nađe na etiketi, a ime na flašici oštrog pića?
 

Ako se uz "gorbačov vodku" malo raspilavite i u mislima osvrnete, biće vam odmah sve jasnije: osmeh sa flašice pripada čoveku koji je sistematski proglašavan fenomenalnim dok je razglavljivao nekadašnje rusko carstvo, stvarano više od 300 godina, a tada uobličeno u Sovjetski Savez. Za takav poduhvat – licidersko srce, pa malo li je?!
 

Majstor Boris iz Srbije je na najboljem putu da dostigne velikog Rusa. Njegovom predsedničkom biografijom dominiraju potezi na koje ovi napolju iz Amerike i Evrope otkidaju. Odavno je već sve zadivio svojom konstruktivnom politikom prema Kosmetu.
 

Onda se po jedanput izvinio braći Hrvatima, što Srbi nisu brže bežali iz Hrvatske, a potom i muslimanima u Potočarima, što su se Srbi sklanjali, opirali i branili u građanskom ratnom klanju, a sve začinio predlogom da država, na čijem je čelu, prizna u parlamentu zločin genocida nad muslimanima u Srebrenici, pa i šire.
Najnovije, širokogrudo je dozvolio mogućnost da Ejupu Ganiću za masakr nad nedužnim vojnicima u Dobrovoljačkoj sude njegovi.
 

Na kraju, uskoro će na Brdu kod Kranja sesti tolerantno za istu trpezu sa liderima nezavisnog Kosova, od kojih su mnogi u registru zločina i kriminala.
 

Ko može da ospori ovakve zasluge? Srpskom predsedniku to prija, velike zverke iz sveta ništa ne košta, jedino guravi narod gunđa, prigovara i bogoradi, kvareći divno aranžiranu predstavu u kojoj nasmejani lideri razdragano saopštavaju da im države više ne postoje. Poput onog nevaspitanog Moskovljanina koji je sretnuvši ga na ulici – pljunuo Gorbačova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here