EPA/Maxim Shipenkov
Mihail Gorbačov

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov pozvao je budućeg pobednika na predsedničkim izborima u SAD da se bez odlaganja sastane sa liderom Rusije Vladimirom Putinom, prenosi list „Tajms“.

Bivši sovjetski lider je izrazio bojazan da bi trka u nuklearnom naoružanju mogla da izmakne kontroli.

– Situacija je veoma zabrinjavajuća. Bez obzira na ishod izbora, mi treba da obnovimo dijalog kako bismo izašli iz trenutnog zamrznutog stanja. Potreban je snažan impuls predsednika obe zemlje – rekao je Gorbačov.

On takođe smatra da Rusija i SAD treba da organizuju „drugi Rejkjavik“, aludirajući na svoj sastanak sa Ronaldom Reganom na Islandu 1986. godine.

– Odnosi između Sovjetskog Saveza i SAD su bili mnogo komplikovaniji sredinom osamdesetih godina prošlog veka nego danas. Ipak smo tada uspeli da pronađemo izlaz uz pomoć poverenja, razumevanja i izgradnje međusobnih odnosa – istakao je bivši sovjetski predsednik.

On je naglasio da je posebno zabrinut zbog američkih planova o proizvodnji novog nuklearnog oružja.

Predsednički izbori u SAD zakazani su za 3. novembar. Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp se kandiduje za drugi mandat, a njegov glavni protivnik je Džo Bajden – demokratski kandidat.

1 COMMENT

  1. Da, uspeli ste ti i Regan da ujedinite dve Nemačke i srušite Sovjetski Savez. To što ste vas dvojica tada uradili, sada oseća ceo svet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here