EPA-EFE/Fabio Frustaci

Srbiju su zahvatile tropske vreline, a živa u termometru pela se do 40. podeoka. Na snazi je crveni meteoalarm, a građanima se preporučuje boravak u kući, naoročito u popodnevnim časovima. Goreli su Novi Sad, Beograd, Ćuprija, Vranje, Palić, Banjaluka, a slično je i u okolnim zemljama.Telefoni Hitne pomoći u Srbiji su se usijali.

– Javljali su se ljudi u rasponu od 20 do čak 90 godina, nije bilo starosne granice. Ekipe su konstantno na terenu – rečeno je u Hitnoj pomoći.

Roditelji ne smeju čak ni na nekoliko minuta da ostavljaju decu u automobilu na visokim temperaturama!

Preporuke lekara treba poštovati, jer samo lane je u Evropi od posledica vrućina umrlo 60.000 ljudi.

Našim građanima iz dijaspore koji dolaze u otadžbinu preporučuje se da tokom vožnje prave što češće pauze, da imaju dovoljne količine tečnosti i izbegavaju vožnju u najvrelijem delu dana.

U sredu posle podne u delu centralne Srbije, a od četvrtka i na severu zemlje može se očekivati pad temperature sa pljuskovima i grmljavinom. Dakle od četvrtka povoljniji uslovi za putovanja.

Pakleno širom planete

Klimatolog Vladimir Đurđević za “Vesti” kaže da je toplotni talas zahvatio Evropu, ali i Aziju i Ameriku.

– U Italiji se očekuje 49 stepeni, u Kini 52, a u delovima Severene Amerike čak 53 stepena – kaže Đurđević i ovaj toplotni udar povezuje sa globalnim zagrevanjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here