Gorela Stara pravoslavna crkva u Sarajevu

0

 

Stara pravoslavna crkva u Sarajevu

Mediji iz BiH su ranije jutros javili da se zapalio krov Stare crkve i da je nekoliko vatrogasnih vozila stiglo je na mesto da ugasi vatru. Dispečarski vatrogasni centar je Feni potvrdio da se radilo o ozbiljnijem požaru, a da je dojava primljena u 08.55 sati.

 

Porodica đakona koja živi u objektu unutar kompleksa Stare crkve nije povređena u požaru, javlja izveštač Srne. Starešina crkve Vanja Jovanović pretpostavlja da je požar najverovatnije izazvalo varničenje kada je zbog nevremena na krov objekta pao elektro-stub. U požaru je izgoreo deo krova pomoćnog objekta koji se nalazi iznad crkve.

Paroh Jovanović je rekao da će šteta biti naknadno utvrđena i dodao da bi šteta bila neprocjenjiva da je vatra zahvatila crkvu i ostale objekte.

 

 

Na lice mesta odmah je došao načelnik sarajevske opštine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić koji je obećao da će se opština uključiti u sanaciju oštećenog objekta.

 

Stara srpska pravoslavna crkva, u narodu poznata kao Stara crkva, nalazi se na Baščaršiji u starom delu Sarajeva. Hram je posvećen arhangelima Mihailu i Gavrilu i spada u najstarije sakralne objekte u gradu i okolini i kao takav predstavlja jedan od najbogatijih i najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika opšte kulturne baštine.

 

Crkva je ujedno i najstariji sakralni objekat na području Sarajeva, a narodna epska poezija je povezuje sa Andrijašom, bratom Marka Kraljevića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here