Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nacionalna prosečna cena galona goriva u SAD dostigla je 5 dolara i uskoro bi mogla da nadmaši istorijski rekord postavljen 2008. godine.

Cena gasa u Sjedinjenim Državama nastavlja da raste na cenu od preko pet dolara, što je cifra koja se pokazuje neverovatno skupom za američke porodice i koja predstavlja prosečno povećanje cene galona gasa od skoro dva dolara pre godinu dana.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, procenjuje se da će ukupna potražnja porasti za 1,3 odsto do kraja 2022. godine.

Po prvi put ikada, galon običnog gasa sada košta pet dolara u proseku širom zemlje, prema subotnjem izvеštaju AAA, piše CNN, a prenosi Čikago glasnik.

Međutim, to teško da je iznenađenje. Cene goriva su stalno rasle poslednjih osam nedelja, a ova najnovija prekretnica označava 15. dan zaredom kada je AAA očitavanje dostiglo rekordnu cenu, i 32. put u poslednja 33 dana.

Tekućoj energiji se ne nazire mali kraj krize, čini se da je samo pitanje vremena kada će istorijski rekord za galon u SAD biti potučen: u julu 2008. cena gasa je dostigla 4,14 dolara po galonu, što bi, kada se prilagodi inflaciji, iznosilo oko 5,37 dolara u današnjim dolarima.

U mračnim vestima za vozače, JP Morgan je prognozirao da bi prosečna cena benzina mogla da dostigne 6,20 dolara po galonu do avgusta ove godine, pod pretpostavkom da nema brzog rešenja faktora koji trenutno podstiču rast cena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here