Pixabay.com

Austrijska pokrajina Gornja Austrija, koja je već nedelju dana žarište zaraze koronavirusom, odlučila je da ponovo uvede opštu obavezu nošenja maski.

Predsednik pokrajine Tomas Štelcer istakao je da obaveza nošenja maski u javnim ustanovama Gornje Austrije, stupa na snagu već od danas.

U prodavnicama, tržnim centrima, lokalima koja nude uslužnu delatnost klijenti, kao i zaposleni moraju nositi masku i poštovati obavezu držanja distance od najmanje jednog metra.

U gastronomiji gosti moraju ponovo na putu do stola nositi masku, a za jednim stolom može da sedi do deset lica.

Osoblje ugostiteljskih objekata moraće ponovo da nosi maske.

Pod vedrim nebom mora da se drži odstojanje, a gde to nije moguće moraće da se nose maske.

Ministar zdravlja Austrije Rudi Anšober podržava odluku pokrajine Gornje Austrije da, posle regionalnog izbijanja žarišta, uvede ponovo obavezu nošenja maski.

– Regionalni klasteri i žarišta zahtevaju snažan regionalni odgovor. Tamo gde se pojavljuju žarišta treba ciljano delovati odgovarajućim merama. Zato podržavam odluku Gornje Austrije da ponovo uvede obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima – naglasio je on.

Anšober je rekao da su vlasti u stanju da prepoznaju lokalne klastere i lanac zaraze, te da to omogućava ciljano, lokalno delovanje protiv virusa i njegovo širenja na šire prostore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here