Grad u kojem živi sam đavo

0

Pripadnik bande Mara Salvatruča 

 

– Ljude ovde ubijaju kao da su pilići – nastavlja pogrebnik dok pokopava nove žrtve kriminalnih bandi.

 

Maskirani napadači prošle nedelje upali su u mrtvačnicu u kojoj se nalazila porodica ubijenog građevinskog preduzetnika Hosea Luisa Terere i ubili devetoro ljudi.

 

U San Pedru ovo je svakodnevica. Pre desetak dana za samo četiri sata desilo se šest ubistava. Sutradan još tri. Tog vikenda 39.

 

Prema nekim procenama, na svakih sat i 15 minuta desi se novo ubistvo. Napuštene kuće nalaze se na svakom koraku.

 

Bande vladaju

Najjače bande u gradu su „Kale 18“ i „Mara Salvatruča“. U okršaju bandi iz 2012. ubijeno je 14 ljudi. Dve godine ranije 18 ljudi izrešetano je u prodavnici cipela u obračunu klanova. Bande se bore za prevlast nad švercom droge jer Honduras u tome igra ključnu ulogu na američkom kontinentu. Decu vrbuju već sa 10 godina.

 

Iz samo jedne ulice 25 porodica pobeglo je od metaka koji su svakodnevno leteli u obračunima dve bande.

 

Stanovnici ne žive samo u strahu već i u siromaštvu
 

– Ova deca se ubijaju, kradu, seku… Ovo je praktično rat i svako može biti žrtva – rekao je vojni general German Alfredo.

 

U gradu niko nije bezbedan. Policija dežura na aerodromu i svakodnevno pretresa gradske autobuse tražeći oružje. Droga je najveći razlog nasilja koje vlada u San Pedru.

 

Policija nemoćna

I policija se često optužuje za korupciju i učestvovanje u likvidiranju članova bandi. Štaviše, šef policije Huan Karlos Bonila, kojeg zovu Tigar, suočavao se sa optužbama za ubistva. Zbog rata koji ne jenjava, policija je uvela nultu toleranciju za članove bandi što im dozvoljava da hapse mlade ljude i samo zbog tetovaže.

 

Čak 80 odsto kokaina koji ide u SAD prolazi kroz Honduras i lokalne bande sarađuju sa narko-kartelima boreći se za svoje parče i teritoriju.

 

Labav zakon o oružju koji kaže da civili mogu posedovati i do pet vrsta oružja, korupcija i siromaštvo, život u ovom gradu čine još težim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here