pixabay.com

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković razgovala je sa ministarkom pravde Austrije Almom Zadić o državljanstvima građana BiH i migrantskoj krizi.

Na sastanku je navedeno da u Austriji živi oko 160.000 građana poreklom iz BiH, te da se skoro polovina njih moralo odreći državljanstva BiH prilikom dobijanja državljanstva Austrije.

Turković je zamolila Zadić da se istraži da li postoje moguće opcije za očuvanje prava na dvojno državljanstvo za građane BiH koji žive u Austriji, te kakve su zakonske mogućnosti po ovom pitanju. Ovo pitanje je izuzetno važno, istakla je Turković, zbog očuvanja veza sa domovinom, ali i zbog komplikacija kada su u pitanju imovina, nasledstvo i porezi. Dodala je da smatra da i druge države bivše Jugoslavije dele isto mišljenje.

Zadić je kazala da u potpunosti razumije situaciju, te da se mnogi ljudi ne žele odreći svog prvobitnog državljanstva, jer žele da budu uključeni u procese u rodnoj zemlji. Obećala je da će ova pitanja uputiti ministarstvima unutrašnjih i soljnih poslova.

Smatra da ovo pitanje zahteva veću reformu, te ako se ona dogodi, ne može biti urađena samo za jednu državu. Dodala je da će ispitati kakvo je raspoloženje u austrijskoj vladi po ovom pitanju.

Turković je govorila o trenutnoj teškoj situaciji u BiH, koja je pogođena velikim prilivom migranata, te dodala da je BiH potrebna pomoć sa postupanjem u ovakvim situacijama. Bh. vlasti su, naglasila je, otvorene za sve predloge i preporuke, a trenutno se potpisuju sporazumi o povratku migranata u njihove matične zemlje.

Ministrarka Zadić je kazala da pomno prati ovu situaciju, te da je upoznata sa situacijom u Bihaću. Ovo pitanje je pokrenula sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u stalnim je razgovorima sa koalicionim partnerima, te ulaže napore za rešavanje ovog pitanja.

One su razgovarale i o vladavini prava, odnosno o mogućnostima i rešenjima koji bi pomogli lokalnim institucijama u BiH da pooštre pravila, kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Turković je izrazila želju da, ukoliko postoji mogućnost, jedna osoba iz Ministarstva pravde Austrije dođe u Ministarstvo spoljnih poslova, zbog prijenosa znanja i iskustava. Zadić je podržala predlog, te navela da se jedna osoba iz Ministarstva pravde već nalazi u Beogradu, s ciljem poticanja razmene i jačanja regionalnih veza. Dodala je da austrijska strana istražuje mogućnosti uspostavljanja drugih mesta saradnje u zemljama jugoistočne Evrope, a ukoliko se više zemalja EU želi pridružiti, onda bi se mogla smisliti zajednička akcija po ovom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here