EPA-PHOTO/EPA/STATON R. WINTER/STF/srw/mda/ow
Pripadnici OVK

Hapšenja nekadašnjih pripadnika OVK uzburkala su duhove u Prištini, međutim direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr Zijad Bećirović kaže da ne veruje da će to dovesti do destabilizacije Kosova.

– Naime, jedan deo pripadnika i čelnika OVK su godinama, a sada se može reći i decenijima, sprovodili torturu nad svojim sunarodnicima Albancima. Razni oblici iznude, pretnje, reketiranje, čak i nerazjašnjena ubistva i slično su nažalost postali svakodnevica na Kosovu. Nekada se sve to, opravdano ili ne, pripisivalo Srbiji, a sada to rade ‘heroji’, kojima je OVK bio pokriće za raznovrstan i u velikom opsegu počinjen kriminal i korupciju. Građani Kosova su taoci tih pojedinaca i grupa i konačno je došlo vreme da se oslobode. Civilizacijski odnos od pojedinaca i instutucija zahteva da podrže sve one aktivnosti koje doprinose rasvetljavanju ratnih zločina i sankcionisanju kriminala i korupcije, bez obzira na to ko je počinitelj – navodi Bećirović.

Kada je reč o sporazumu u Vašingtonu, koji je i dalje glavna tema ne samo u regionu nego i u Evropi i SAD, direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane kaže:

– Verujem da će ceo region imati koristi od tog sporazuma, a ne samo Beograd i Priština. U fokusu je mali Šengen i sve će države imati koristi od njega. Potvrda toga je i otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, što predstavlja nov početak za Srbiju i region zapadnog Balkana. Svaki sporazum je bolji od sukobljavanja i rata, pogotovo ako su strane spremne da ga poštuju i primene.

Da li je tim sporazumom Vašington ponovo preuzeo inicijativu od EU?

– Vašington je pomogao i EU i Rusiji. Ovo je dobra osnova i šansa za sve. Ratom se teško bilo šta postiže i rat kao opcija je najpogubnija varijanta za zapadni Balkan.

Očekujete li neke konkretne poteze Brisela u narednom periodu kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine?

– Neće biti ništa posebno. EU konačno treba da završi ono što je započela. Ubrzan ulazak država zapadnog Balkana u EU. To bi trebalo da bude prioritet, a uporedo treba finalizovati još otvoreno pitanje Kosova.

Kako komentarišete trenutnu situaciju u Crnoj Gori i šta očekujete od nove vlade?

– Biće potrebne godine kako bi se demontirao mafijaško-kriminalni režim Mila Đukanovića. Sada je najvažnije otkloniti tenziju u Crnoj Gori, koju je svesno izazvao i još je izaziva Milo Đukanović, a onda hitno doneti novi zakon o obaveštajnoj službi kako bi se demontirala Đukanovićeva tajna politička policija. Nova vlada Crne Gore naći će se u teškoj situaciji jer će osim demontiranja režima, koji je kapilarno prisutan u svim segmentima crnogorskog društva i faktički u svakoj porodici u Crnoj Gori, ekonomska obnova države i povećanje standarda građana biti najveći izazov za novu vlast. Katastrofalno vođenje Crne Gore kulminiralo je za vreme pandemije kovida-19, a nepotrebno zatvaranje državnih granica dodatno je devastiralo ionako slabu ekonomiju i posebno turizam, koji je na nivou od 10 odsto u poređenju sa prošlogodišnjom sezonom. Važno je uspostaviti potpun nadzor nad lukom Bar, koja je epicentar kriminala, posebno narko-biznisa, ali i drugih oblika kriminala.

Šta očekujete, kakvi će biti naredni potezi Mila Đukanovića, koji je čak najavio i borbu iz šume?

– Ceo svet zna da je režim Mila Đukanovića poražen i to je vrlo važno. Ekipa oko Đukanovića i on sam, koji je jednim delom žrtva svojih najbližih saradnika, u osnovi okupljaju stari okoštali komunistički kadar, ali njegovo i njihovo vreme je prošlo. Postoje krizna područja na svetu, pa ako je Đukanoviću do rata, ima brojne prilike, ali neće on ratovati. Ne bih se iznenadio da pokuša da postigne dogovor sa novom vlašću, da izdejstvuje imunitet za sebe. Čak i da kasnije promeni političku opciju. S njim je sve moguće.

Kako procenjujete aktuelnu situaciju u BiH i odnose Banjaluke i Sarajeva?

– Ne radi se o dve države da bismo pričali o odnosima. Situacija u Bosni i Hercegovini bi mogla da se brzo promeni samo ukoliko kriminalizovane strukture u BiH ne bi videle rat kao moguće rešenje kako bi spasle svoje pozicije i privilegije. Milorad Dodik prednjači u destrukciji i duboko je ogrezao u kriminalu i korupciji. Jedino što još može da ponudi jesu dodatno beznađe i neizvesnost i zbog toga vidi rat kao rešenje i nepotrebno uvlači Srbiju u tu priču. Nakon sporazuma u Vašingtonu više nema nikakve priče i dilema u vezi sa povezivanjem sudbine Kosova sa Bosnom i Hercegovinom i zbog toga postoji tolika nervoza kod pojedinih političkih i kriminalnih moćnika.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime