commons.wikimedia
Banjaluka

Istraživanje javnog mnjenja o evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, urađeno u Republici Srpskoj, pokazalo je da su građani za evropske integracije, ali ne i za NATO.

Ovo istraživanje sprovedeno u oktobru ove godine uradio je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Prema odgovorima anketiranih, za NATO integracije više su zainteresovane starije osobe u odnosu na mlade, piše Radio Slobodna Evropa.

Istraživanje o evropskim integracijama pokazalo je da je više od 60 posto ispitanika u Republici Srpskoj za ulazak u EU. U odnosu na istraživanja koja je u poslednje tri godine sprovela Direkcija za evropske integracije, ovo istraživanje je pokazalo blagi pad evroskepticizma građana Republike Srpske.

“Deset procenata odluku vezuje za Srbiju”

Koordinator anketnog centra Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Borislav Vukojević kaže da je protiv ulaska BiH u Evropsku uniju samo 18 posto ispitanika, dok je njih devet posto neodlučno.

– Preko šezdeset posto je sigurno za ulazak u EU, dok 9,6 procenata, približno deset procenata, vezuje svoju odluku za Srbiju. Ako Srbija prva uđe, oni su za pridruživanje Evropskoj uniji, dok je procentualno mnogo manji broj onih koji su protiv Unije. Kada su u pitanju NATO integracije situacija je drugačija. Za ulazak BiH u NATO je nešto više od 20 posto ispitanika – kaže Vukojević.

Prema rečima Vukojevića, najviše onih koji su za ulazak BiH u NATO pripada starosnoj grupi starijoj od 55 godina, koji su imali neposredna iskustva ratnog perioda, a najmanje onih koji podržavaju ulazak u NATO dolazi iz starosne grupe od 36 do 41 godine.

– Oni iznad 55 godina su više i za ulazak u NATO i za ulazak u EU. Što je ispitanik mlađi, što se više približava onoj grupi od 18 do 22 godine starosti, to su manje zainteresovani za ulazak u Evropsku uniju i manje za NATO integracije – objašnjava on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here