Građevinci na kolenima

0

Domaći građevinski izvođači su postali nekonkurentni na velikim infrastrukturnim projektima u odnosu na strane firme, a tržište je ušlo u proces odsustva investiranja i postepenog odliva stručnih kadrova – pokazuje analiza konkurentnosti domaćih građevinskih firmi saradnika Instituta za tržišna istraživanja Saše Đogovića. Procenjuje se da su kapitalna dobra koja poseduju domaći građevinski izvođači stara između 20 do 25 godina.
"U srpskom građevinarstvu trenutno radi 75.000 zaposlenih, dok je prosečna neto zarada oko 300 evra. Zbog sankcija tokom devedesetih godina, zanemarivanja školovanja zanatskih majstora, zastarele tehničko tehnološke opremljenosti i finansijskog iznurivanja gotovo je nemoguće da se dobije posao na inostranom tržištu", navodi se u analizi.
Pojedinačno bilo koje preduzeće ne može parirati stranim igračima u obavljanju složenih građevinskih poduhvata. Stoga je jedina opcija konzorcijum više izvođača na čijem čelu bi bilo neko razvijenije građevinsko preduzeće, kako bi se konkurisalo u poslovima poput gradnje Južnog toka, Koridora 11, železnice Beograd – Pančevo, železnice Beograd – Bar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here