Gradnja Severnog toka u aprilu?

0

Kreditne garancije obezbedile su nemačka i italijanska agencija "Hermes" i "Saće", prenele su agencije.

"Pre tri godine banke su bile spremne da odobre kredit od jedne ili 1,5 milijarde evra i da preuzmu rizik. Međutim, situacija na finansijskom tržištu se u međuvremenu sasvim promenila", rekao je Korkoran.

Ruska agencija Novosti ukazuje da je 80 odsto odobrenog kredita pokriveno garancijama "Hermesa" i "Saćea" i nemačkim Federalnim programom za garancije neuslovljenih pozjamica.

 

Rusi, Nemci, Holanđani, Francuzi…

 

Akcionari "Nord Strima" su ruski "Gasprom" sa 51 odsto akcija, nemačke kompanije "Vintersal" i "E.ON Rurgas" sa po 20 odsto i holandska firma "Gasuni" sa devet odsto akija. U perspektivi, projektu će se priključiti i francuski koncern "GdF Suez" sa udelom od devet procenata.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 7,4 milijarde evra, a 3,9 milijardi koliko je kreditom obezbeđeno, pokriva 70 odsto cene prve faze projekta. Preostalih 30 procenata (800 miliona evra) obezbediće akcionari kompanije.

Ove godine "Nord Strim" planira da obezbedi i finansijska sredstva neophodna za realizaciju druge faze projekta.

Kompanija "Nord Strim" dobila je sve neophodne dozvole za izgradnju gasovoda dugog 1.223 kilometara ispod Baltičkog mora, principijelno nove rute za izvoz ruskog gasa u Evropu.

Početak izgradnje planiran je za april ove godine, a puštanje u eksploataciju prve linije gasovoda, propusnih kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, očekuje se 2011.

Izgradnjom druge linije gasovoda, do 2012. godine, kapaciteti gasovoda će se udvostručiti na 55 milijardi kubnih metara godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here