O. Đoković
Uvek puna sala: Nastup KUD bISERI

Pre nekoliko dana u opštinskoj sali pariskog predgrađa Dransi održan je koncert Biseri lastu dočekuju. U goste KUD-u Biseri došla su društva Mladost, Izvor i “Abrašević”, a sve ih je srdačno pozdravio gradonačelnik Žan-Kristof Lagard. U sali je 700 zemljaka aplauzima pozdravilo nadigravanje etno majstora koji su atmosferu doveli do vulkanskog usijanja, a u nastupima je uživao i mesje Lagard.

U Dransiju bi KUD-u Biseri sve bilo teže da nije gradonačelnika Lagarda. Članovi našeg udruženja se diče time što je prvi čovek opštine njihov bliski drugar i prijatelj. Gradonačelnik je Biserima omogućio prvoklasne uslove za rad, širom otvorio vrata baletske sale s ogledalima, teatar im daje za spektakle, a posebno je vredna Srpska kuća u kojoj godinama Biseri održavaju sastanke, prikupljaju humanitarnu pomoć, organizuju izložbe i druge programe, tamo druguju, slave, dočekuju prijatelje.

Na svakom nastupu Biserovih folkloraša predsednik opštine je u publici, obavezno poskoči do scene izgovori reči dobrodošlice i naklonosti Srbima.

Žan-Kristof Lagard za “Vesti” kaže da ima samo reči hvale za srpsku dijasporu.

– Kako sam i potpredsednik Grupe francusko-srpskog prijateljstva, mogu bolje da procenim od koliko je velike koristi za Francusku i Evropu saradnja sa srpskom dijasporom na planu kulturnog i ekonomskog bogatstva. Godinama sam uz srpska udruženja, a najviše uz KUD Biseri i Oro i dobro sam se osvedočio u vaše tradicionalne vrednosti. Impresioniran sam fantastičnim kapacitetom i snagom kojom svoje nasleđe prenosite sa generacije na generaciju.

Gradonačelnik ističe da je srpska zajednica u potpunosti integrisana u sve modele Francuske Republike.

– Oduševljava me što vidim koliko je Srba izabranih u naša zvanična republička tela. Vaš preduzetnički i kulturni dinamizam je veliko bogatstvo i za našu zemlju, zato ste primer uspešne integracije.

Pravi čovek na pravom mestu

Koliko Žan-Kristof Lagard voli Srbe nastanjene u Dransiju, toliko Srbi cene njega, uvek ističući zahvalnost za sve što im je priuštio. Neko bi pomislio da je naše gore list, prisan, širok, jednostavan, svakome pristupačan, a pod kožu se uvukao i svim meštanima Dransija koji ovako prosuđuju:

– Pravi čovek na pravom mestu.

Taj njihov gradonačelnik je visoko vrednovan i u Francuskoj, poslanik je regije Sen-Sen-Deni, predsednik Saveza demokrata i nezavisnih (UDI) i na vrhu je njihove liste za Evropske izbore 2019. godine. Posreći li mu se na glasanju 26. maja, “biće meda” i za Srbe, jer im nikad neće okrenuti leđa kao što ni do sada nije priznao nezavisnost Kosova ili kao što glasno osuđuje NATO bombardovanje.

Ponosni na poreklo

Predsednica KUD Biseri je Aleksandra – Aki Milošević (26) koja predvodi 700 članova (uključujući i roditelje), a izvanredno sarađuje sa Bojanom Stefanovićem, predsednikom Saveza srpskog folklora Francuske. Zajednički moto njihovog delovanja je:
Ponosni na svoje poreklo za šta su dobili pohvalu i od gradonačelnika Lagarda.

Izvor:
O. Đoković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here