Fudbaleri Grafičara izborili su plasman u Linglong Superligu Srbije, ali naredne sezone neće menjati rang takmičenja.

Prvi čovek ovog kluba, Slobodan Govedarica, predložiće upravi kluba da odustane od ulaska u viši rang, a odluka bi trebalo da bude verifikovana u ponedeljak.

– Cilj svakog sportskog radnika i sportiste je da bude prvi, da u svakom meču da svoj maksimum i bude najbolji. Samo uz ekstremne napore i odricanja dolaze i rezultati. Kada smo 2015. godine preuzeli RFK Grafičar to je bio klub pred gašenjem. Račun je bio u blokadi. Klub se nalazio u četvrtom rangu takmičenja. Od mlađih selekcija, klub je imao samo omladince u trećem rangu takmičenja.

Prostorije i svlačionice su bile u ruiniranom stanju. Od prvog dana upravljanja Klubom fokus je bio na fer i sportskom odnosu, ozbiljnom radu i visoko postavljenim sportskim ciljevima. Oformljene su sve mlađe selekcije i zaposleni su treneri sa „A“ ili „PRO“ licencama. Uložena su znatna novčana sredstva u renoviranje postojećih svlačionica, prostorija kluba, u kupovinu sportske opreme i rekvizita.

Potpisan je Ugovor o saradnji sa Crvenom zvezdom. Prvi tim i sve mlađe selekcije su, iz godine u godinu, napredovali iz ranga u rang. Sa ponosom možemo da kažemo da su nam trenutno sve mlađe kategorije u najvišim rangovima. Od kluba pred gašenjem, došli smo do toga da smo na pragu Superlige! U Klubu su zaposleni mladi i stručni ljudi koji vole svoj posao i vole svoj Klub. Krenuli su i radovi na Senjaku. Cilj je da postavimo teren sa veštačkom travom i krenemo sa izgradnjom tribine koje će biti po svim propisima.

Ipak, svakog dana dobijamo pitanja: „Da li ćete ući u Superligu?“, „Da li je moguće da klub koji usko sarađuje sa Crvenom zvezdom igra isti rang takmičenja?“, „Da li je to po propisima FIFA i UEFA moguće?“.

Jasno je da bi ulaskom RFK Grafičar u Superligu saradnja sa Crvenom zvezdom morala biti u potpunosti prekinuta zbog regularnosti takmičenja. Crvena Zvezda je naš najveći i najtrofejniji klub i Zvezdi ne treba senka na istorijske uspehe koje ostvaruje u poslednje vreme. Dragan Džajić, velika fudbalska i ljudska legenda, nas je posavetovao na početku vođenja kluba da idemo korak po korak, pravimo zdrave temelje i da stvorimo Klub koji će da traje.

Zbog toga obaveštavam sportsku javnost da je moj stav koji ću izneti na Upravni odbor kluba u ponedeljak da klub odustane od plasmana u Superligu Srbije ove sezone iako je dokazao da je u svakom smislu najbolji u Prvoj ligi.

Takođe, nedostatak adekvatne infrastrukture je razlog odustajanja našeg kluba od elite. Ali i ona će biti završena najkasnije za dve godine.

RFK Grafičar je osnovan 1922. godine i predstavlja Klub sa velikom tradicijom koji se nalazi na jednoj od najlepših lokacija u Beogradu i ubeđen sam da će za godinu ili dve biti član Superlige, ali ne kao filijala Crvene zvezde već kao potpuno samostalan klub, navodi se u saopštenju predsednika Grafičara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here