pixabay.com

Od 1. jula otvaraju se granice Evropske unije za ulazak građana Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja, saglasili su se ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica u sedištu EU u Briselu.

Srbija i Crna Gora jedine su zemlje regiona koje su se našle na spisku od 14 zemalja čijim državljanima bi od 1. jula trebalo da bude dozvoljen slobodan ulazak u EU. Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija i Kosovo nisu na tom spisku.

Prvobitna lista obuhvatala je četrdesetak država za koje je procenjeno da imaju adekvatnu epidemiološku situaciju, ali je ona na kraju skraćena.

Prema odluci ambasadora EU donetoj u petak kasno uveče, na njoj se trenutno nalaze i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na spisku je i Kina, ali pod uslovom da obezbedi recirocitet, odnosno da omogući ulazak građana EU u tu zemlju, što u ovom trenutku nije slučaj.

Spisak država čijim građanima će biti dozvoljen ulazak u EU je i dalje nije definitivan i njega će tokom vikenda razmotriti države članice, a konačna odluka se očekuje u ponedeljak.

Poslednju reč ipak daju države članice, pa ne mora svaka od njih da pusti državljane svih 14 zemalja na svoju teritoriju, ali bi sve morale da poštuju odluku o zabrani.

To znači da građanima SAD, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije za sada neće biti odobren ulazak na teritoriju EU.

Kako je najavljeno, spisak će biti ažuriran svake dve nedelje, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi, učestalošću novoinficiranih, kapaciteta za testiranje, načina prevencije i drugim kriterijumima.

Ipak ključni kriterijum je da država nema više od 16 novoinficiranih na 100.000 stanovnika. Prema proceni ambasadora EU, taj kriterijum u regionu trenutno ispunjavaju samo Crna Gora i Srbija.

1 KOMENTAR

  1. Naravno da jedino BH nije na listi za slobodan prolaz gradjana BH u Eu zemlje kad ima lose rukovodioce u drzavi…
    Ja nisam drzavljanin Bh vec Hrvatske al me ovo sta se desava opasno nervira..
    Broj zarazenih raste jednako u svim zemljama..cak i vise nego u BH..I Nevidim drugog razloga osim politickog da se njima samt zabranjuje

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime