commons.wikimedia/HutheMeow
Sidnej

Australijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova od početka pandemije, 25. marta ove godine, zabranilo je državljanima i licima sa stalnim boravkom u Australiji, da napuštaju zemlju bez posebne dozvole državnih vlasti.

Ideja ove mere je bila da spreči širenje virusa korona, koji bi ljudi mogli da dobiju u inostranstvu i da ga donesu u Australiju. Posle pet meseci postalo je jasno da ova odluka neće trajati samo do kraja ove godine, kao što je prvobitno planirano, nego će najverovatnije ostati na snazi do 30. juna 2021. godine.

Koji su to slučajevi kada Australijanci mogu da napuste zemlju?

Neophodno je da državljanin ili lice sa stalnim boravkom ima važan razlog za napuštanje australijske teritorije. Za izuzeće od zabrane putovanja, prijavljuje se putem interneta, s tim da je neophodno ispuniti najmanje jedan od sledećih uslova:
– Putovanje je deo odgovora na epidemiju Kovida-19, uključujući pružanje pomoći bliskim srodnicima.
– Putovanje je neophodno za vođenje kritičnih industrija i biznisa (uključujući izvoznu i uvoznu industriju)
– Putovanje na hitno medicinsko lečenje koje nije dostupno u Australiji
– Putovanje zbog hitnih i neizostavnih ličnih poslova
– Putovanje iz saosećajnih ili humanitarnih razloga
– Putovanje u nacionalnom interesu

Ko je izuzet od zabrane putovanja u inostranstvo?

Državljani Australije sa prebivalištem u drugoj zemlji, članovi avionskih i pomorskih posada i povezani radnici obezbeđenja, Novozelenđani koji imaju posebne vize, kao i osobe koje putuju poslovima Vlade i pripadnici vojske.

 Ko može da uđe u Australiju?

Putnicima iz inostranstva nije dozvoljen tranzit ili ulazak u Australiju, osim državljanima zemlje, članovima njihovih užih porodica, licima sa stalnim boravkom i članovima njihovih užih porodice, odnosno posadama aviona i diplomatama.
Ograničenje se, takođe, ne odnosi na državljane Fidžija, Kiribatija, Maršalskih ostrva, Mikronezije, Naurua, Novog Zelanda, Niuea, Palaua, Papua Nove Gvineje, Američke Samoe, Solomonskih ostrva, Tonge, Tuvalua i Vanuatua, koji su u tranzitu.

Nacionalni turizam

U jednom momentu, kada je prošao prvi talas korone, turistički radnici su pomislili da će bar unutrašnji turizam zaživeti. Čak, istraživanje Univerziteta u Kvinslendu, rađeno krajem aprila ove godine, otkrilo je da više od 50 odsto Australijanaca želi da putuje na domaće destinacije čim se ograničenja ukinu. Pri tome, kao željene odrednice nisu se navodile „sjajna svetla Sidneja ili užurbanost Melburna“. Kao najpopularnije destinacije ispitanici su navodili primorska, seoska i regionalna područja.

Međutim, optimizam je bio kratkog daha. U ovom momentu granice među državama su mahom zatvorene ili podrazumevaju obavezan 14-dnevni karantin. Granice Viktorije i Tasmanije su zatvorene za sve, sem za esencijalne radnike, dok sve ostale države i teritorije imaju vrlo restriktivna ograničenja ili zatvorene granice i obavezan karantin o trošku putnika.

Inostrani turisti

Podaci govore da australijski turizam mesečno gubi od dve do tri milijarde dolara. U periodu od januara do juna ove godine, u odnosu na isti period prošle, zabeležen je pad od 40 odsto poseta. Tačnije, bilo je 1,8 miliona turista manje nego lane, kaže procena “Turizam i Transport Foruma” (TTF).

Broj zaposlenih u turizmu će, prema ovim procenama, biti smanjen za 15 do 20 odsto, tačnije izgubiće se od 99.000 do 133.200 radnih mesta, uglavnom honorarnih, povremenih i sezonskih. Podaci govore da će iznos izgubljenih plata i zarada biti od 3,9 milijardi do 5,3 milijarde dolara, dok su izgubljeni poreski doprinosi od 1,12 do 1,59 milijardi dolara.
Ovaj udarac, kako stoji u procenama TTF-a, usledio je u trenucima kada je australijski turizam već na kolenima, posle udara koji je pretrpeo nakon požara, koji su krajem 2019. i početkom 2020. pogodili državu. Smatra se da je ekonomski udarac virusa korona na turizam daleko prevazišao posledice koje je svojevremeno prouzrokovao SARS.

Propadaju turistička preduzeća

IBISWorld procenjuje da u Australiji ima oko 119.000 različitih turističkih biznisa, i očekuju šest odsto njih neće preživeti, odnosno da će više od 7.000 turističkih preduzeća prestati da postoji kao rezultat Kovida-19. Komonvelt banka kaže da će samo nedostatak međunarodnih putnika Australiju koštati 0,7 odsto BDP-a. U ovom momentu mnogi turistički operatori računaju na skorašnje otvaranje granica kako bi opstali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here