EPA

Zbog širenja mutiranog koronavirusa, Evropska unija planira dalja ograničenja. Unutrašnje granice trebalo bi da ostanu otvorene za promet robe i putnika. Zahteva se da se ubrza vakcinacija.

Situacija je ozbiljna, posebno zbog novih mutacija virusa iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike koje su otkrivene u nekim delovima Evropske unije, rečeno je nakon debate. Vrh EU apeluje na zemlje-članice da koordiniraju restriktivne mere i kontrole.

U pripremi ograničenje putovanja

– Zabrinuti smo zbog novih mutacija – izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i naglasila da zbog toga države svakako moraju da vrše više testova i genetskih analiza, kako bi se utvrdila vrsta virusa koji je trenutno u opticaju. Kvota testiranja u svim zemljama je za sada ispod jednog procenta, što je premalo, rekla je Fon der Lajen.

U tom kontekstu, briselska administracija želi da u ponedeljak predstavi plan prema kojem bi trebalo da se otkažu sva putovanja koja nisu od suštinske važnosti. Tu se prvenstveno misli na zimski raspust u februaru, ali bi ograničenja na nivou EU mogla da potraju i duže.

Pri tom se ne izgovara reč “zabrana”, ali bi trebalo da budu pooštrene kontrole, uvedeni jedinstveni obavezni testovi i zahtev za karantinom, kako bi se što je moguće više smanjilo prekogranično kretanje. Promet robe i poslovna putovanja će biti izuzeti.

Francuska pooštrava uslove za ulazak u zemlju

U tome prednjači Francuska i želi da već od nedelje za sve koji ulaze u tu zemlju iz drugih zemalja EU uvede obavezan negativan test na koronu urađen do 72 sata pre puta. Očekuje se da će naredne nedelje najveći broj zemalja EU slediti primer Francuske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pre sastanka izjavila u Berlinu da su obimne granične kontrole poslednja opcija, ali da se ne mogu u potpunosti isključiti. Belgijski premijer Aleksander Koro prethodno je zahtevao da se privremeno obustave sva putovanja. No, protiv toga je bila Evropska komisija kao i velika većina članica EU. Oni žele da granice među država ostanu otvorene da se ne bi ponovio haos od proleća prošle godine.

Fon der Lajen je rekla da su potrebne “ciljane mere” i predložila dodavanje još tamnije nijanse crvene boje prethodnim nivoima upozorenja, kako bi se otkrili regioni sa posebno visokom stopom infekcije i mutacijama virusa. Odluka o novim restrikcijama je na zemljama-članicama EU, a izgleda da je vidno porasla spremnost za to.

Frustracije zbog smanjene isporuke vakcina

– Za nekoliko meseci ćemo imati više doza vakcina nego što nam je potrebno – pokušala je da uteši zemlje-članice Ursula fon der Lajen. Ali, mnogi su prilično frustrirani zbog kašnjenja isporuka. Italija čak želi da tuži jednog od proizvođača vakcina firmu Fajzer, a zemlje poput Rumunije, Poljske i Češke žestoko se žale zbog toga što im je do sada isporučena samo oko polovine dogovorene količine Fajzerovih vakcina.

Fajzer je obećao da će zaostatak nadoknaditi s februarskom isporukom. Objasnili su da su problemi nastali sa proširenjem proizvodnje u jednoj fabrici u Belgiji, u Pursu, gde se pretežno proizvode vakcine za evropske potrebe.

Za početak bez potvrde o vakcinaciji

Ideja o jedinstvenoj digitalnoj propusnici za vakcinaciju, koja bi omogućila građankama i građanima više slobode kretanja, što je u igru ubacio grčki premijer Kirijakos Micotakis, a podržala španska vlada, za početak je odložena. Te dve zemlje pokušavaju da spasu predstojeću turističku sezonu.

Taj predlog nije naišao na posebno odobravanje, jer se još uvek ne zna da li vakcinisane osobe i dalje prenose virus, kaže Urusula fon der Lajen. Takođe se ne zna ni koliko uopšte traje dejstvo vakcine. Poznata žuta knjižica vakcinacije po modelu Svetske zdravstvene organizacije bi, dakle, trebalo i dalje da postoji. Ali, teško da bi do leta mogla da bude izdata neka vrsta dokumenta za liberalizaciju putovanja. Šefovi država i vlada EU su tu debatu odložili za kasnije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime