Grbavi bratski poslovi Srba i Rusa

0

RUSI NEZADOVOLJNI PRIVATIZACIJOM: Protest radnika "Ikarbusa"

 

– Kupac u Srbiji ne zna šta kupuje, a prodavac šta prodaje. Agencija za privatizaciju, posrednik u kupovini, ne snosi odgovornost za nepotpunu dokumentaciju koju dostavi srpska strana. Onda se vremenom pojave dugovi preuzetih srpskih firmi za koje kupac pre kupovine nije znao da postoje, niti su se ti dugovi mogli videti iz raspoložive dokumentacije – rekao je Konuzin.

 

Madžar: Arogantno, ali opravdano

  

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da poziv ruskog ambasadora na oprez nije dobar za Srbiju, jer stvara negativnu sliku o našoj zemlji.
– Iako je arogantno nastupio, ambasador Rusije je u pravu, jer se pokazalo da podaci koji su prezentovani prilikom prodaje NIS-a nisu tačni, stoga je razočarenje Rusa potpuno opravdano – kaže Madžar.

 

Konuzinu se ne može zameriti primedba, koja nije prva te vrste. On je u julu prošle godine poručio da "postoji opasnost da ruski investitori izgube poverenje u srpsko tržište, s obzirom na to da se u Srbiji ne kupuju proizvodi preduzeća u koje je ušao ruski kapital".

 

Aleksandar Konuzin na "Biznis forumu" na Kopaoniku

 

U tom kontekstu on je naveo primer preduzeća "Jastrebac", koje proizvodi pumpe za hidroelektrane, a čije proizvode EPS ne kupuje, već nabavlja slične iz Nemačke. Nije bio zadovoljan ni situacijom oko "Ikarbusa", iako je taj privatizacioni ugovor raskinut jer ruska strana nije poštovala sporazum.

 

Dosadašnja ulaganja

Pored NIS-a i "Lukoila", ruske kompanije su srpskoj privatizaciji učestvovale u kupovini "Putnika" čiji je vlasnik za 38 miliona evra postao ruski "Metropol".

 

Na listi privatizovanih preduzeća su i "Ikarbus", čiji je kupac bila firma "Avtodental" za sedam miliona evra, zatim "Goša" iz Smederevske Palanke koju je ruski konzorcijum platio četiri miliona evra, "Fabrika kotrljajućih ležajeva" iz Temerina koja je plaćena milion evra, firma "Jarmenovci" za 56.000.

 

Rusi su kupili i fabriku "Jastrebac" u Nišu, kao i preduzeće za proizvodnju bakarnih cevi u Majdanpeku.

 

Ekonomski savetnik predsednika Vlade Milojko Arsić na opaske ruskog ambasadora odgovora da nisu naročito utemeljene, te da je neoprezno davati generalne ocene.
 

– Ne razumem primedbu da se u Srbiji ne kupuju proizvodi preduzeća koja su Rusi privatizovali. Ovo je slobodno tržište i ruski poslovni ljudi ne mogu očekivati nikakve privilegije. Ja mislim da oni imaju ravnopravne uslove za poslovanje.

 

Razumem samo primedbe oko knjiženja imovine NIS-a, jer tu postoje problemi, ali isto tako postoje i ruske privatizacije koje su loše realizovane, poput "Ikarbusa" i nekih drugih – kaže za "Vesti" Arsić.

Kad se govori o srpsko-ruskim poslovnim odnosima, veliki problem za našu zemlju je i što ruska Duma nije ratifikovala Sporazum o slobodnoj trgovini.

– Mi imamo sporazum na papiru i naša Skupština ga je ratifikovala, ali on ima toliko ograničenja sa ruske strane da je praktično neupotrebljiv za nama važne grane industrije.

 

Recimo, mi ne možemo da izvozimo automobile u Rusiju. Verujem da taj sporazum Rusi nikada i neće ratifikovati, jer se Srbija približava Evropskoj uniji i kad se nađe u njenom članstvu, ugovor sa Rusijom će biti neprimenljiv – kaže Milojko Arsić.

Ruski partneri se nisu naročito proslavili ni kod čuvenog kredita od milijardu dolara, od čega je 800 miliona trebalo da ode u infrastrukturu, a 200 za pomoć budžetu. Ruski pregovarači su ustvrdili da se ništa ne dešava već pola godine jer nema dobrih srpskih projekata, ali je ostalo nejasno šta ih je sprečilo da pomognu srpskom budžetu, kad su to već ponudili.

 

Na lošem glasu zbog imovine NIS

 

Ruski ambasador Konuzin pozvao je investitore svoje zemlje da budu oprezni prilikom ulaganja u Srbiju i tu je, nažalost, bio u pravu, jer je tačno da kupac naših preduzeća ne zna šta kupuju, niti prodavac šta prodaje. Tu je najupečatljiviji primer privatizacije NIS-a, jer ni posle godinu dana od privatizacije ne zna se kolika je njena imovina, niti koliki su dugovi, kaže u izjavi za "Vesti" Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju.

 

– Smatram da je NIS jeftino prodat Rusima, ali kada je taj ugovor potpisala država, onda ga mora i poštovati. Ruskim, a i ulagačima iz drugih zemalja je jasno da u Srbiji zapravo nemaš partnera za posao.

 

Čak i kada nešto dogovoriš sa premijerom-predsednikom ne znači da će biti ispunjeno – smatra Pavlović.

Ni od ruskog kredita od milijardu dolara nema ništa, a odgovornost za to snosi, smatra Pavlović, srpska strana.

 

Branko Pavlović

– Budući da nije bilo dobrih projekata sa naše strane, odustalo se, a time smo izgubili i onih 200 miliona. Izgleda da je naša strana mislila da će prvo dobiti tih 200, a za projekte nije ni marila – ocena je Pavlovića.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da primedbe ruskog ambasadora nisu na mestu, jer je NIS prodat političkom odlukom, a ne na uobičajen način.

– Tačno je da dokumentacija nije bila potpuna, ali cena je bila više nego povoljna. Rusi su imali šansu da kupe potpuno sređena srpska preduzeća, ali za takva nisu bili zainteresovani – kaže dr Kovačević.

Ekonomista Jovan Ranković kaže da su Rusi prilikom kupovine NIS-a morali razrešiti primedbe oko knjiženja imovine, jer se situacija da se "ne zna šta je čije i koliko kome pripada" često dešava u Srbiji. To jeste neozbiljno, ali to se dešava i investitorima iz drugih zemalja, pa i same Srbije, kaže on.

 

N. S. Preradović – Vesti

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here