EPA-EFE/DIMITRIS PAPAMITSOS
Ograda na granici sa Grčkom

Grčka je počela sa podizanjem čelične ograde duge 27 kliometara, kao i vojnih osmatračnica u Evrosu, udarnoj tački tzv. Balkanske migrantske rute.

Ograda “niče” na granici Grčke i Turske.

Po visini, koja iznosi pet metara ova ograda će prevazići druge ograde na ovakvim mestima u Evropi, kao i na granici između SAD i Meksika. Biće opasana i bodljikavom žicom.

“Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije“, rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava, a u taj projekat uloženo je 63 miliona evra.

Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima helenske republike, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Podsetimo, sukobi na granici između Turske i Grčke kulminirali su tokom februara.

Migranti su pokušali da uđu u Grčku – i EU, nakon što je Ankara smanjila kontrolu, odnosno odlučila je da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

Grčki graničari su suzavcem rasterivali oko 500 izbeglica i migranata.

Tada su se povele različite spekulacije, a na društvenim mrežama kruže informacije sa video-snimcima, gde se navodi da Turska obezbeđuje autobuse za migrante i šalje ih do graničnih prelaza sa Grčkom i Bugarskom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here