pixabay.com

Politički analitičar Artan Muhadžiri za Kosovo onlajn kaže da je sada povoljan trenutak da Grčka prizna nezavisnost Kosova, navodeći veliki značaj takve odluke kojom bi se “probila blokada priznanja”.

– Pored uticaja na konkretne regionalne inicijative, veliki značaj ovog priznanja bio bi u tome što bi se smatralo kao početnom tačkom rastavljanja “grupe pet” unutar Evropske unije. Posle priznavanja od Izraela i Grčke, “argumentativna panorama” bi se drastično promenila u korist Kosova – kazao je Muhadžiri.

Uspostavlajnje diplomatskih odnosa Grčke i Kosova uticalo bi na to da premijer Aljbin Kurti postane fleksibilniji prema Evropskoj uniji, smatra Muhadžiri.

– Premijer Kurti ima istoriju veoma kritičkih stavova i u odnosima između EU i Kosova, i ne treba očekivati da će on hitro promeniti liniju razmišljanja i delovanja bez uspostavljanja nekih novih okolnosti. Značajne izmene u relaciji EU-Kosovo bi mu jako dobro došle u kontekstu prihvatanja izvesnih kompromisa. Jedna od tih promena mogla bi da bude priznanje Grčke – ističe Muhadžiri.

On ukazuje na podizanje nivoa političkih odnosa Kosova i Grčke, podsećajući da je sada posebno pogodan trenutak da Grčka donese odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom, jer se Srbija u Vašingtonu obavezala da neće delovati protiv priznanja Kosova u periodu od jedne godine.

Muhadžiri objašnjava da grčki premijer ima veoma ambicioznu političku agendu, pa zato ne treba da iznenadi perspektiva priznanja Kosova, za koju bi Grčka bila posebno nagrađena.

– Grčki premijer Micotakis uspeo je da promeni imidž države u briselskim konstelacijama, jer se ponaša u skladu sa instrukcijama i zahtevima Unije. Poboljšanje opšte finansijske situacije i prevladavanje krize rezultat je evropske potpore od 31 milijarde evra. Promena dosadašnjeg institucionalnog stanovišta prema Kosovu zarad bitnog napredovanja u finalnoj etapi dijaloga, može obezbediti Micotakisu još više državničkog kredita u Briselu – zaključio je Muhadžiri.

2 COMMENTS

  1. Sta cekate sa povlacenjem ?!?!
    Vucicu reaguj jednom a ne posle kukas uvek. Reagujte pre !!!!! Tvoj strah koci celu Srbiju ili napusti teren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here