Pixabay.com

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj izjavila je da Grčka još nije dala signal za priznanje kosovske nezavisnosti, uprkos čestim posetama premijera Aljbina Kurtija Atini, dok predsednik Odbora za spoljne poslove i dijasporu Haki Abazi veruje da je stvar unutrašnje odluke Grčke kada će i u kom trenutku doći do priznanja kosovske nezavisnosti.

Abazi navodi da se razgovori sa Grčkom i drugim državama članicama EU koje ne priznaju Kosovo vode na različitim nivoima.

– Bez želje da povredimo bilo koji proces koji se dešava, ovaj razgovor sa Grčkom i drugim državama koje ne priznaju Kosovo je na različitim nivoima, i u potpunosti zavisi od naše posvećenosti i unutrašnje dinamike koju države imaju. Mislim da je Grčka odigrala konstruktivnu ulogu u napretku Kosova u SSP i u pitanjima finansijske podrške EU, bila je konstruktivan partner u procesu liberalizacije viza. Kada će doći do priznanja nezavisnosti Kosova, verujem da je to stvar unutrašnje odluke Grčke – kaže Abazi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je, međutim, ocenila da kosovska vlada nije učinila dovoljno u spoljnoj politici da se približi zemljama članicama EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnot.

Ona sa sumnjom gleda na česte posete premijera Aljbina Kurtija Grčkoj dok, kako kaže, ta još nije dala signale za priznanje nezavisnosti Kosova.

– Izneli smo to kao zabrinutost, jer u svakoj inicijativi koju Kosovo preduzme u međunarodnoj areni, nedostatak priznanja od strane pet država članica EU predstavlja prepreku – rekla je Kadrijaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here