pixabay.com

Grčka je danas najavila da će pojačati mere kako bi infekcije bile pod kontrolom nakon alarmantnog povećanja broja novih slučajeva.

Među tim merama je skraćenje vremenskog okvira u kojem će putnici morati da ispune obrasce za lociranje putnika (PLF) pre ulaska u zemlju, preneo je Gardijan.

Obraćajući se novinarima, portparol vlade Stelios Pecas rekao je da će obrazac morati da se preda 24 sata pre ulaska u zemlju, a ne 48 sati kao ranije.

Novi vremenski okvir usmeren je na poboljšanje validnosti i svežine podataka koji se navode na obrascima.

Nagli skok slučajeva koronavirusa koji su „uvezeni“ dolaskom putnika u zemlju i nepoznate provenijencije u zemlji alarmirao je vlasti, koje su do sada bile hvaljene za uspešno rešavanje pandemije.

Do sada u Grčkoj su registrovana 3.803 slučaja koronavirusa i 193 smrtna slučaja.

Međutim, od ublažavanja ograničenja kretanja početkom maja i ponovnog otvaranja granica 1. jula, stopa zaraze znatno se povećala, a neki stručnjaci izražavaju bojazan da bi se zemlja mogla naći usred „drugog talasa“.

Pecas je rekao i da vlada razmatra zabranu verskih festivala kojima prisustvuju stotine ljudi u selima i na ostrvima širom zemlje do kraja jula, inteziviranje testiranje na kopnenim granicama i proširenje testiranja na sezonske radnike iz susednih zemalja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime