pixabay.com

Najveći broj turista iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Kipra i Izreala i ovu letnju sezonu provešće u Grčkoj, prenosi portal parallaximag.gr.

Prema informacijama Grčke nacionalne turističke organizacije (EOT), čeka se otvaranje granica i uspostavljanje vazdušnih linija kako bi se omogućilo putovanje u Grčku.

Ova organizacija rezultate svojih istraživanja predstavila je na vebinaru koji su organizovali regija Centralna Makedonija i Solunski kongresni biro. Mada je pad prometa neminovan, broj stranih turista koji će ove godine posetiti Grčku biće na zavidnom nivou, jer se smatra da se Grčka dobro izborila sa epidemijom koronavirusa i da se radi o sigurnoj destinaciji za letovanje.

Generalni sekretar EOT-a Dimitris Fragakis istakao je da je neophodno da se objave efikasni i primenljivi zdravstveni protokoli kao i da će se grčke granice otvarati postepeno. Najpre će u Grčku moći da putuju turisti iz zemalja koje imaju dobre rezultate u borbi sa virusom. Fragakis je otkrio da su započeti pregovori o sporazumima sa Izraelom, Kiprom, Austrijom i balkanskim državama, prenosi „Kalimera njuz“.

– Što se tiče Srbije, očekuje se da će se promet turista prema Grčkoj kretati oko 70 odsto u odnosu na prošlu godinu – rekla je Sofija Lazaridu, šefica Generalne direkcije za upravljanje, organizaciju i promociju EOT-a.

Svoja putovanja u Grčku otkazalo je oko 10 odsto turista, uglavnom starijih ljudi i onih koji su dobili otkaze zbog pandemije. U poslednjih nekoliko godina Grčku posećuje više od milion turista iz Srbije. Oni najčešće letuju na Halkidikiju i Olimpskoj regiji.

Šef kancelarije EOT-a za Rumuniju, Bugarsku i Ukrajinu Jorgos Stafilakis izneo je podatak da je prošle godine Grčku posetilo oko milion i 400 hiljada turista iz Rumunije i Bugarske. Takođe, sjajne rezultate beleži i Ukrajina. Iz ove zemlje su dolasci na aerodromu „Makedonija“ u 2019. godini porasli za 60 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Najveći broj turista iz balkanskih zemalja letuje u Centralnoj Makedoniji i zbog toga će fokus rukovodstva ove regije biti usmeren na zemlje na severnoj granici Grčke i domaći turizam, izjavio je guverner Apostolos Cicikostas. Velika sredstva biće uložena u promociju turizma, a sigurnost i bezbednost svih turista svakako je prioritet broj jedan za vlasti ove regije, prenosi B92.

2 COMMENTS

  1. Не разумем баш грчки приступ. Дуго летујем тамо и увек сам се осећао пријатно, али ми смета када на ресторанима или хотелима никада нема српске заставе! Срби су главни туристи северне Грчке, али ни тамо нећете видети српску заставу поред британске, немачке румунске, чак и неких острвских земаља јужне полулопте чије туристе сигурно никада нису видели. Да ли се ми то стидимо своје заставе или је немар наших агенција и министарстава…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here