EPA/Alexandros Vlachos

Učestali sastanci grčkih zvaničnika sa Albancima iz južne srpske pokrajine navele su mnoge da se zapitaju da li je na pomolu priznanje nezavisnosti Kosova.

Interakcije između Prištine i Atine su postale sve češće u prvoj polovini ove godine. Premijer Kosova Aljbin Kurti je prošle nedelje bio u poseti Grčkoj, gde ga je primio premijer Kirijakos Micotakis, nakon čega je usledio niz međusobnih poseta.

Na listi ljudi sa kojima se susreo Kurti je i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras, piše Priština insajt.

Ovo širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja Kosova, posle dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status kvo.

Ranije je Grčka čvrsto stajala na stanovištu da je, kao članica EU, otvorena za priznavanje nezavisnosti Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, do koga nije došlo, i malo je verovatno da će doći.

U junu ove godine je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas posetio Prištinu, što je druga poseta za manje od godinu dana. Dendijas je tada izrazio spremnost da pomogne Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima. Posle te posete je Kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove Kosova u Atini unapređena u Kancelariju za interese, koja pored ekonomske saradnje uključuje i razvoj političkih odnosa.

Grčka se do sada držala međunarodnog prava po pitanju nezavisnosti Kosova pre svega zbog položaja Severnog Kipra, koji je okupiran sedamdesetih godina i uspostavljen kao nezavisna država od strane Turske.

Ipak, čini se da to neće predstavljati veliku prepreku Atini ako se zaista pokaže da želi uspostavljanje zvaničnih odnosa sa Kosovom.

U prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se Kosovo pridruži Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Saveta Evrope. Grčka takođe učestvuje u EULEKS-u i NATO misiji KFOR-a.

U suštini, u ovom trenutku Atina i Priština sarađuju u skoro svim oblastima, a preostalo je još samo grčko priznanje Kosova da se učvrste diplomatske veze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here