pixabay.com

Veliki požar koji je od utorka zahvatio predgrađa brda izvan grčke prestonice Atine, u velikoj meri je stavljen pod kontrolu, saopštile su danas vlasti te zemlje.

Zvaničnici su saopštili da trenutno nema aktivnog fronta, iako stotine vatrogasaca uz pomoć 19 aviona ostaju oko planine Pendeli, 25 kilometara severoistočno od Atine, prenosi Katimerini.

Najmanje 34 osobe su hospitalizovane sa disajnim problemima ili manjim opekotinama, dok su lokalni zvaničnici rekli da je nekoliko kuća izgorelo u požaru.

Evakuisano je 600 stanovnika iz devet naselja na područjima zahvaćenim požarom, dok su jedna bolnica i Nacionalna opservatorija Atine evakuisane juče iz predostrožnosti.

– Uslovi su veoma izazovni. Prioritet je zaštita ljudskih života, kritične infrastrukture i privatne imovine – rekao je portparol Vatrogasne službe Janis Artopios.

Grčka je izbegla toplotni talas koji trenutno pogađa zemlje zapadne Evrope, ali zvaničnici vatrogasne službe kažu da su topli i suvi uslovi koji su trajali nedeljama, kao i dugoročni porast temperature, povećali ukupan rizik od šumskih požara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here