Tanjug
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa šefovima diplomatije Grčke i Kipra Nikosom Dendijasom i Nikosom Hristodulidisom

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas izjavio je danas posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem da njegova zemlja snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, navodeći da je za Grčku važno da Srbija što pre postane članica Evropske unije.

– To je njena prirodna pozicija – rekao je Dendijas.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem kazao da je sa pažnjom saslušao šefa srpske diplomatije dok je govorio o Kosovu i dodao da mu je žao što sa novom Vladom u Prištini još nisu počeli razgovori. Ponovio je i da Grčka želi da pomogne u rešavanju tog pitanja.

Selaković je zahvalio Grčkoj na jasnoj, nedvosmislenoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije, ističući da je ta zemlja jedan od partnera koji Srbiju na evropskom putu najsnažnije podržava.

– Grčka je uvek bila uz Srbiju, ali i uz sve zemlje Zapadnog Balkana koje su na tom putu – rekao je Selaković, koji je zahvalio i na snažnoj podršci srpskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu kao i na podršci u traganju za održivim rešenjem za Kosovo.

Dendijas je podsetio da je nedavno bio u poseti BiH, za koju bi, kako je rekao, takođe želeo evropsku budućnost.

– Ne možemo da dozvolimo da BiH postane crna rupa u Evropi – rekao je grčki ministar.

Srbija je, prema Selakovićevim rečima, izrazila spremnost da se, kada epidemiološki uslovi to dozvole, održi sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Krit, gde je u planu otvaranje počasnog konzulata Srbije. Taj poziv je, inače, već stigao od predsednika Vlade Grčke.

Sa šefom grčke diplomatije Selaković je, kaže, razgovarao o povezivanju i jačanju saobraćajnih veza, ukazujući da Srbija završava brzu prugu od Beograda do Novog Sada i da se nastavlja gradnja na severu zemlje ka Subotici, pa ka Budimpešti, a takođe je planirana i izgradnja brze pruge do Niša.

– Nakon toga Srbija je zainteresovana da gradi južni krak te pruge koji će preko Severne Makedonije ići ka Grčkoj, tačnije ka Solunu i luci Pirej. To su strateški važni projekti za čitav region – naveo je Selaković.

Grčki šef diplomatije je još naveo da su ukupne grčke investicije u Srbiji između 2,5 i 3,5 miliona evra i da grčke firme zapošljavaju oko 25.000 ljudi, a plan je da se taj broj poveća na 100.000. Grčka, dodao je, želi da poveća i razmenu u oblasti energetike i odbrane.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here