EPA/Kenzo Tribouillard
Kirijakos Micotakis

“Grčka će nastojati da blokira potencijalni talas avganistanskih izbeglica koje beže od talibanske vlasti, ali joj je potrebno više pomoći od Evropske unije (EU) oko migrantske krize”, kazao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

– Ne možemo imati evropske zemlje koje veruju da bi Grčka sama trebalo da reši ovaj problem i da ih se to uopšte ne tiče, s obzirom na to da mogu držati granice čvrsto i hermetički zatvorene – rekao je Micotakis.

Strahuje se da bi, zbog novih talibanskih vlasti u Avganistanu, mogao da se ponovi scenario iz 2015. godine, kada je skoro milion Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca pobeglo u Evropu prelaskom u Grčku iz Turske.

Micotakis je kazao da je Grčka Vlada od EU dobila solidarnost u smislu finansijske pomoći, ali je, kako je naveo, Grčka je ta koja obavlja njihov posao kada su u pitanju obalska straža, policija i oružane snage.

On je poručio da će Grčka „nastaviti da čini tako“.

Grčka je u regionu Evros, na granici sa Turskom podigla ogradu dugačku 40 kilometara, a raspisala je i tendere za izgradnju objekata za migrante koji će se nalaziti na ostrvima blizu Turske, zbog čega je dobila kritike od grupa za ljudska prava.

– Imamo infrastrukturu u slučaju da se suočimo sa novim novim događajem, a to je talas migranata iz Avganistana – rekao je Micotakis.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime