Epa/JASON SZENES
Greg Popovič

Prvi stručnjak košarkaša San Antonija, Greg Popovič postao je trener sa najviše pobeda u istoriji NBA lige.

Pobedom San Antonija nad Jutom, Popovič je došao do 1.336. pobede u karijeri i prestigao prijatelja i mentora Dona Nelsona.

Popovič je do rekorda stigao u 2.030. utakmici, u 26. sezoni na klupi San Antonija.

– Ovakav rekord ne pripada jednoj osobi. Košarka je timski sport. Ovo je priznanje za mnogo ljudi – divne igrače i trenere, bio sam blagosloven sjajnim saradnicima, za ovaj divan grad. Navijači nas podržavaju, bez obzira na sve. Svi mi delimo ovaj rekord. Nije moj. Naš je, ovde u gradu – rekao je Popovič.

Na kraju meča sa Jutom, igrači su opkolili Popoviča, skakali i grlili ga, sve dok nije uspeo da pobegne u svlačioniocu.

Odatle se čuo glasan vrisak, nakon što su ga igrači polili hladnom vodom, a slavlju je prisustvovao i Dejvid “Admiral” Robinson, nekadašnji Popovičev igrač i član Kuće slavnih.

Popovič je četvrti trener od nastanka NBA lige, koji je na vrhu liste sa najviše pobeda – Red Auerbak je gotovo pola veka bio najuspešniji, potom Leni Vilkens, a zatim Nelson, koji je Popoviču pružio šansu u najjačoj ligi sveta.

– Ironično je što mi je baš Neli (Don Nelson) pružio priliku 1992. godine, kada sam ostao bez posla. Prilično je neprijatno biti u ovoj situaciji jer je on bio odličan u spasavanju guzica moje porodice – rekao je u svom stilu Popovič.

On je bio pomoćni trener u Sparsima, kada je čitav stručni štab otpušten 1992. godine.

Tada je počeo da radi za Nelsona, koji je bio trener u Golden Stejtu, i tu se zadržao dve godine.

Vratio se u San Antonio, a 1996. godine postao glavni trener.

Popovič je sa Sparsima osvojio pet puta titulu u NBA ligi, a kroz njegovu “radionicu” prošli su igrači poput Tima Dankana, Dejvida Robinsona, Tonija Parkera, Đinobilija, Žarka Paspalja…

Sparsi su izjednačili rekord po broju uzastopnih učešća u plej-ofu – 22 godine su igrali do 2017. godine, kada su ostali bez doigravanja.

Popovič se našalio da je treniranje Dankana, Parkera i Đinobilija postalo dosadno, jer su oni sve znali, ali bi u tome moglo da se pronađe i malo istine, pošto je sadašnji sastav Sparsa prilično mlad i neiskusan.

– Niko od nas ne radi ovo zbog rekorda. Radimo zbog pobeda kao što je ova – rekao je Popovič nakon meča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here