EPA-EFE
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel poručio je da će sa otvaranjem novih radnih mesta nestati i politički sukobi između Beograda i Prištine, prenosi Koha.

Grenel je ocenio da su sporazumi potpisani u Vašingtonu istorijski.

– Ovaj sporazum između Kosova i Srbije je istorijski. Već 21 godinu se borimo za simboliku i reči. To se naziva političkim procesom. Zemlje nisu mogle da prebace novac u ekonomiju. Donald Tramp mi je rekao da ih okupim radi ekonomske normalizacije, da pokušam da radim zajedno za dobre poslove za mlade, to je bila ideja. Zanemarujući ratove reči i simboliku – rekao je Grenel.

Cilj Amerike – ukloniti uticaj Rusije, naročito u Srbiji

On je naglasio da je otvoren vazdušni prostor i da je posle 21 godine uspostavljen prvi let vezan za trgovinu koju će, po njegovim rečima, ojačati i sporazum o železnici.

Grenel se osvrnuo i na dogovor oko jezera Gazivode navodeći da je poenta razgovora o njemu povezana sa studijom izvodljivosti američke vlade da bi se videle mogućnosti korišćenja vode u energetske svrhe.

– Napravićemo studiju izvodljivosti vlade SAD na jezeru koje koriste dve zemlje, većinu Kosovo, a deo i Srbija, o tome kako pronaći načine za korišćenje vode za energetska pitanja – rekao je Grenel.

On je istakao da je cilj Trampove administracije da američkim investicijama u regionu omogući uklanjanje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana, tačnije u Srbiji.

– Obe zemlje su se složile da prošire svoje izvore energije, a to je veoma važno za Srbiju, jer 100 odsto njene energije dolazi iz Rusije i dogovorile su se da prošire svoj izvor energije, što znači napuštanje Rusije – rekao je Grenel.

Specijalni izaslanik SAD se osvrnuo i na dogovor o priznanju Izraela i upostavljanju diplomatske saradnje.

– Kosovo i Izrael će se prvi put upoznati. To znači premeštanje regiona zapadnog Balkana na stranu Zapada i držanje podalje od Rusije i Kine – rekao je Grenel.

1 COMMENT

  1. Da li to zapad na mala vrata da nam oduzme slobodu koju smo platili krvavo i nestankom jednog roda i poroda, to može da prihvati ko ne polaže PRAVO NA SLOBODU SRBIJE, ali na nekoj drugoj lokaciji a ne na SRBIJU, Rusija je faktor stabilnosti a ne UTICAJA!!!!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here