EPA/Valdrin Xhemaj
Ričard Grenel

Bivši izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel istakao je da je EU nagradila kosovskog premijera Aljbina Kurtija sastankom u Briselu, uprkos Kurtijevom ignorisanju njihovih zahteva.

Grenel je u saopštenju za Kosovo onlajn naveo da je politika Bajdenove administracije o aktuelnoj kosovsko-srpskoj krizi da dozvoli Evropskoj uniji da vodi pregovore, što je,  kako navodi, i želja Unije.

– To je upravo ono što je EU želela, 27 članica odgovorilo je na balkansku krizu tako što je zakazivalo sastanke i davalo izjave, ali su preduzele malo akcija – rekao je Grenel.

Kako ističe, EU je 3. juna 2023. godine jasno stavila do znanja da je za aktuelnu krizu između Kosova i Srbije krivo jednostrano delovanje premijera Aljbina Kurtija na severu Kosova.

Tom prilikom je podsetio da je EU je saopštila da Kurti mora da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada, da raspiše izbore na severu Kosova što pre, i da sprovede prethodno dogovoreno opredeljenje Vlade Kosova da formira Zajednicu srpskih opština, odnosno, kako je EU navela u saopštenju “da se bez daljeg odlaganja ili preduslova počne sa radom na uspostavljanju Zajednice srpskih opština”.

– Izjava EU je bila jasna, ali Kurti je ignorisao sve zahteve. Umesto da prozove Kurtijev nerad u poslednja tri meseca, EU ga je nagradila još jednim sastankom u Briselu u četvrtak, 14. septembra, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – poručio je Grenel.

Grenel smatra da je nemački specijalni izaslanik za zapadni Balkan Manuel Zaracin “ozbiljan političar” koji je pokazao izvesnu frustraciju zbog Kurtija, ali da je čak i on nije osudio Kurtijeve akcije.

– Ako EU želi da bude shvaćena ozbiljno u spoljnim poslovima, onda treba da misli ono što kaže. Ne bi trebalo da bude zakazan drugi sastanak na kojem bi se razgovaralo o pitanjima dok se ne ispune zahtevi 3. juna – zaključio je Grenel.

3 COMMENTS

  1. Da evo sve trce, da priznaju gresku – prave velike akcije da vrate KiM u narucje majke Srbije. Samo sto nisu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here