Tanjug/AP
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel izjavio je za Gazeta Ekspres da evropska inicijativa ima punu podršku SAD i da je srećan što će Evropljani biti domaćini pariskog video-samita 10. jula i sastanka na visokom nivou između Srbije i Kosova 12. jula u Briselu.

Grenel kaže da su Sjedinjene Države naporno radile na tome da normalizacija ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova  predstavlja prvi važan korak koji vodi ka rešavanju dugogodišnjeg spora između Beograda i Prištine.

Takođe je rekao da se nada da će Evropljani sprovesti tri sporazuma potpisana između Kosova i Srbije uz posredovanje SAD, jer je rekao da su oni ključni za otvaranje novih radnih mesta.

Grenel je istakao da nikada nisu verovali u brzi sporazum između Srbije i Kosova u toku izborne godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Nikada nismo verovali u brzi sporazum tokom izborne godine. Teška i dugoročna politička pitanja biće lakše rešavati čim se postigne napredak u ekonomskim pitanjima. Ako zaista želimo da napredujemo, onda međunarodna zajednica mora nastaviti da sledi nove i kreativne ideje. A narod Srbije i Kosova zaslužuje potpunu i stalnu pažnju Evropljana – zaključio je Grenel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here