Tanjug
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

“Specijalni izaslanik američkog predsednika, ambasador Ričard Grenel, u okviru poteza čiji je cilj pokretanje blokiranog dijaloga Beograda i Prištine, završio je svoju posetu jednostavnom porukom od predsednika Donalda Trampa:

Građani Srbije i Kosova žele mir, ekonomski razvoj, posao, i bolji život za svoju decu. Nakon sastanka sa poslovnim liderima, političarima i građanima, nadam se da možemo da postignemo napredak”, piše briselski “Nju Jurop”.

Obe strane će morati da ubrzo blisko sarađuju, pogleda uperenog u budućnost, kazao je Grenel.

Ova poseta usledila je samo nekoliko dana nakon što ga je Tramp imenovao kao specijalnog izaslanika Bele kuće za Kosovo i Srbiju, piše Jovan Kovačić u svom tekstu. Posle izbora od 6. oktobra na Kosovu, mandat bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja neočekivano se završio nakon što se oglušio o pozive Zapada da odblokira dijalog sa Beogradom.

Grenel je trenutno američki ambasador u Nemačkoj i blizak i poverljiv saradnik Trampa, podseća se u tekstu. On je putovao u Prištinu da bi se sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima Samoopredeljenja posle njihove pobede na izborima, kao i sa Isom Mustafom, Vjosom Osmani, i Kadri Veseljijem iz DSK, manjeg koalicionog partnera Tačijeve Demokratske partije.

U Beogradu se Grenel sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i grupom srpskih poslovnih lidera predvođenih predsednikom Privredne komore Markom Čadežom.

Sama činjenica da je Grenel započeo obe posete sastavši se najpre sa liderima poslovnih krugova je jasna poruka da je ovo novi pristup posustalom dijalogu, rekao je za “Nju Jurop” izvor blizak pregovorima.

Glasači kaznili Haradinaja i Tačija

U tekstu se podseća da su pregovori Beograda i Prištine u zastoju od kako je prištinska vlada uvela takse na robu iz Srbije u novembru prošle godine, što je kršenje CEFTA sporazuma.

Partije Haradinaja i Tačija, bivših komandanata OVK, koji su se smenjivali na vlasti od 2000. godine, doživele su ubedljiv poraz na izborima, a posmatrači ocenjuju da su glasači odlučili da ih obojicu kazne zbog “sistemske korupcije, organizovanog kriminala, slabog ekonomskog razvoja, i zastoja u procesu evrointegracija”.

Koalicija Kurtijeve levičarske partije i Mustafinih konzervativnih demokrata moći će da formira većinsku vladu s obzirom da su obe partije osvojile više od 25 odsto glasova.
Prema kosovskom ustavu, jedan ministar mora biti iz srpske partije koja je osvojila najviše glasova Srba na Kosovu, a prema tom scenariju Srpska lista će dobiti ministarsko mesto na osnovu rezultata izbora održanih 6. oktobra.

Kurti nije omiljen među većinom na Zapadu

Kovačić napominje da Kurti nije omiljen među većinom zapadnih diplomata u Prištini zbog svojih radikalnih levičarskih stavova i poziva za stvaranje “velike Albanije”, koncepta popularnog na Kosovu. Taj koncept, objašnjava Kovačić, predviđa uspostavljanje albanske države koja obuhvata veliki deo Zapadnog Balkana, ne uzimajući u obzir etno-religijski sastav zemalja koje bi bile u to uključene.

Posmatrači veruju da su glasači na Kosovu eksplicitno rekli da žele brže evrointegracije i razvoj koji neće biti moguć bez rešenja odnosa sa Beogradom.

Vučić je kazao da će njegova vlada poštovati volju kosovskih glasača i da će “razgovarati i pregovarati”. “Mi nemamo problem sa tim, želimo da postignemo sporazum u budućnosti”, kazao je on i dodao da neće biti lak zadatak da se dođe do rešenja, ali da će njegova vlada učiniti sve što je moguće da nađe kompromis.

Velika prepreka brzom postizanju sporazuma je činjenica da su u Srbiji za početak naredne godine zakazani izbori, navodi se u tekstu. Vučićeva Srpska napredna stranka ima ubedljivu prednost i malo ko veruje da će on sklopiti bilo kakav sporazum sa Prištinom pre glasanja, zaključuje autor.

4 COMMENTS

  1. Vucic je sakrio izvestaj koji je sam pisao na sastanku sa njegovom ekselencijom Grenelom. Javnosti je porucio da mu treba izvesno vreme da se obrati u medijima. Stice se utisak da mu je to vreme potrebno da skloni familiju i sebe u iole bezbednu drzavu po njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here