Tanjug
Ričard Grenel

Ričard Grenel stiže 22. septembra u srpsku prestonicu,a pre njega u ponedeljak u Srbiju će doći i delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koju će predvoditi izvršni direktor Adam Boler.

Predstavnici DFC će u našoj zemlji ostati četiri dana. Dolaskom američke delegacije počinje i konkretna realizacija sporazuma koji je početkom septembra potpisan u Beloj kući, a koji Srbiji garantuje veliki ekonomski napredak, budući da se radi o velikim investicijama.

Prema rečima Dejana Miletića, direktora Centra za proučavanje globalizacije, Grenela zanimaju dodatni dogovori koji bi mogli da se postignu do novembra, kada se održavaju američki predsednički izbori.

– Pored toga, Grenel ima značajnu ulogu u formiranju kancelarije DFC. Taj deo posete biće u svečanijem tonu jer će označiti početak ozbiljnije ekonomske saradnje, koja predstoji u narednom periodu. Još jedna važna stavka, sa rukovodstvom Srbije mogao bi da razgovara o tome kako implementirati određene tačke sporazuma na način da što pre budu pokrenuti ti projekti i da se vidi šta bi u narednom periodu bili prioriteti saradnje Albanaca i Srba – smatra Miletić.

Dodaje da Amerika prati razvoj dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu:

– Videćemo da li je tu potrebna pomoć Amerikanaca, da li mogu da doprinesu nekim rešenjima, koordinišući albansku i našu stranu. Iako im sad taj politički deo nije prioritetan, oni prate razvoj dešavanja i bili su prisutni tokom uspostavljanja Briselskog sporazuma i zato imaju određenu odgovornost da isprate sve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here