EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Srbi na Gazimestanu

Politički predstavnici kosovskih Albanaca ne prestaju da prekrajaju istoriju, a uz neprestano svojatanje srpskih svetinja, negiraju čak i da je na Kosovu ratovala srpska vojska. To su dokazali i frontalnim napadom na Ričarda Grenela, bivšeg izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, samo zato što je čestitao Vidovdan Srbiji, putem Tvitera, ali im je on očitao dobru lekciju.

– Danas odajemo počast herojima Vidovdana. Na današnji dan 1389. započela je bitka protiv Osmanskog carstva na Kosovu. Danas je spomen-dan na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike – napisao je Grenel na Tviteru, da bi ubrzo u frontalni napad krenulo više bivših kosovskih političara. Među njima, prva bivša ambasadorka samoproglašenog Kosova u SAD Vljora Čitaku sa tezom da to nije bila srpska, već balkanska vojska.

– Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas za taoce – navela je Čitaku.

Ali joj Grenel vratio lopticu opaskom da je ta tema “previše vređa”.

– Verovatno je iscrpljujuće kad se u svemu nalazi bes. Ljudi žele posao i rešenja, pružite im ruku – nije joj ostao dužan Grenel.

Tim povodom oglasio se i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić koji je nastup Čitaku nazvao sramotnim.

– Možete li da dopustite da čak i svoj nacionalni dan provedemo u miru. Hvala što ste pokazali svetu da su ono za šta se zaista zalažete netolerancija i plemenska etnička mržnja. Falsifikovanje istorije neće pomoći, već može zatrovati buduće generacije mržnjom – rekao je Đurić.

REKAO ISTINU: Ričard Grenel

U raspravu se uključio i bivši šef diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, pokušavajući da odbrani koleginicu Čitaku i ubedi Grenela da je “pogrešno informisan”.

– Nije bila srpska bitka, već balkanskog saveza protiv Osmanlija, to su istorijske činjenice – bez blama je naveo Pacoli na Tviteru.

Da Albanci ne nameravaju da stanu sa provokacijama i falsifikovanjem istorije, potvrdio je i predlog istoričara Seljima Bezeraja, samo dan nakon Vidovdana, da Hram Hrista Spasa u Prištini treba da bude pretvoren u muzej genocida.

Ovakvo ponašanje kosovskih Albanaca, nije od juče, ukazuje za “Vesti” istoričar i politički analitičar Branko Radun i podseća na njihove potpuno neutemeljene tvrdnje da su potomci najstarijeg naroda Balkana.

– Da su njihovi preci Iliri, da su učestvovali i u Kosovskom boju, tvrdnje su koje stalno ponavljaju. Oni bi da dokažu da je Kosovo oduvek njihovo, a ne mogu, jer su Turci obnavljali džamije i spomenike nedavno na Kosovu kao svoje. Bez svojih su spomenika i decenijama ulažu ogroman novac u projekat otimanja svetinja i istorije od Srbije, a u kojem su njihovi političari već i intelektualci – priča Radim i podseća na incident kada je u pravoslavnoj crkvi u Novom Brdu služena katolička misa.

Ofanziva laži

Branko Radun podseća da su i Hrvati prisvajali Teslu, Severna Makedonija cara Dušana, Crna Gora imovinu SPC, a Albanci kulturno-istorijske spomenike.

– Kosovski Albanci su u ozbiljnoj ofanzivi i Srbija trebalo da uzvrati istinom na međunarodnim konferencijama na engleskom jeziku, predavanjima, filmovima poput onog “Dara u Jasenovcu” i drugim vidovima upoznavanja svetske javnosti sa istorijskim istinama – kaže on.

Branio monahinju, završio u zatvoru

Tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu uhapšen je Podgoričanin Risto Jovanović i to samo zato što je pripadnicima KPS rekao da nije u redu što pretresaju monahinju. Njemu je, kako prenose mediji, određeno zadržavanje do 48 sati.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zatražio je oslobađanje Jovanovića, a reagovao je i Demokratski front, član vladajuće koalicije u Crnoj Gori, sa zahtevom tamošnjoj Vladi da od svojih “partnera sa Kosova” zahteva hitno puštanje Podgoričanina.

– Iživljavanje nad srpskim narodom i SPC – prokomentarisao je na Tviteru jedan od lidera DF Andrija Mandić i istakao da su tim “nasilnicima Đukanović, Krivokapić i Bečić priznali više puta “državu” koja se ovako ponaša prema građanima Crne Gore”.

Skidali i majice

Prilaze Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana, kontrolisali su pripadnici kosovske policije. Oni su na ulazu u memorijalni centar pretresali rančeva i torbe, a kako su naveli iz kosovske policije “oduzimale su se i provokativne majice koje podstiču mržnju”, tako da je više mladića skinuto. Društvenim mrežama širi se snimak na kome se jasno vidi kako policajci teraju mladića da skine majicu jer na njoj piše “Srbija”. Osim toga, zaplenjena je i zastava Srbije.